Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na het eerste luik van de Jupiler Pro League 2008/09 staat neo-eersteklasser KV Kortrijk gedeeld zesde met elf punten. Tegen Germinal Beerschot (0-0) bestond de basis uit negen mannen die er vorig seizoen ook al waren. Met Vincent Provoost, Cédric Bétrémieux en Ernest Nfor verloor het in het tussenseizoen trouwens drie van zijn beste spelers.

“We zijn absoluut nog niet tevreden met wat we tot nu toe brachten”, zegt assistent-trainer Yves Vanderhaeghe. “Vorig seizoen speelde Kortrijk beter voetbal. Er zaten meer automatismen in. Ze konden veel meer een tegenstander onder druk zetten en een partij naar hun hand zetten door te profiteren van de ruimtes die er lagen. We zijn nog in volle opbouw.

“Het is wel een grote opluchting dat we punten pakken. We teren ook een beetje op het enthousiasme van een ploeg die net promoveerde: iedereen wil tonen dat hij eerste aankan. Het blok van vorig seizoen is gebleven, de groep hangt heel goed aan elkaar, maar het spel kan nog veel beter.”

Vanderhaeghe is zeer te spreken over de samenwerking met hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck. “We communiceren veel en ik voel dat hij apprecieert wat ik allemaal doe. In sommige oefeningen laat hij mij vrij, maar hij heeft natuurlijk wel een enorm bepalende visie waar hij niets van afwijkt.

“Hij is zeker een trainer die boven de spelers staat, maar anderzijds toch ook zo menselijk. Wie bijvoorbeeld eens een training wil overslaan om met zijn vrouw naar een pasgeboren baby te gaan kijken, mag dat. Hein straalt een enorme rust uit. Het is hier geen stijf gedoe. Integendeel. Dat ik hier zo snel mijn plaats vond, komt ook door de goede sfeer die de mensen rond mij creëren.

“Hein heeft een heel uitgesproken mening, maar hij kletst niet uit zijn nek. Wat hij zegt, is altijd gefundeerd en wordt ervaren als waarheid. Wat hij doet is: het spelletje analyseren tot op de draad en de tegenstander op zijn zwakke punten bespelen.

“Iedereen in Kortrijk weet ondertussen: als hij tactisch traint, is het veel herhalen, nóg eens uitleggen en nóg eens overdoen. Misschien is dat minder aangenaam, maar het is ook niet aangenaam om niet te presteren.

“Maar Hein is zelf prof geweest, hij weet ook wat spelers graag doen. De mix tussen hard werken en plezier beleven is goed. Hij wil in de eerste plaats dat er geconcentreerd gewerkt wordt. Van simpele ballen van tien meter die de mist in gaan, kan hij heel boos worden.”

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier