Met het jaareinde in zicht en de competitie ongeveer halverwege worden er lijstjes opgemaakt. Het derde lijstje: de revelaties.

1 DENNIS PRAET {ANDERLECHT}

Jeugdvoetballertjes willen tegenwoordig Lionel Messi zijn. Of Dennis Praet. Die populariteit danken ze aan hun buitengewone voetbalkwaliteiten maar ook aan hun eenvoud en guitige blik. Op zijn 18e heeft Praet eindelijk zijn grote doorbraak te pakken, nadat hij onder Jacobs vorig seizoen in de wachtkamer zat. Zijn techniek en vista zijn die van de allergrootsten.

2 IMOH EZEKIEL {STANDARD}

In het kwakkelende Standard van het seizoenbegin was de 19-jarige Ezekiel vaak een van de lichtpunten. De Nigeriaanse spits zit al over de kaap van de tien goals dit seizoen. Hij is een gesel voor de verdediging van de tegenstander, en wat daarbij opvalt: hoewel hij nog geen 1m80 groot is, kan hij door zijn sprongkracht ook makkelijk met het hoofd scoren.

3 AYANDA PATOSI {LOKEREN}

Een voetballer kan niet alleen technisch of tactisch beter worden, ook een verandering van levensstijl kan wonderen doen. Patosi laat dit seizoen het nachtbraken en de vette voeding achterwege en dat betaalt zich uit. Bovendien posteert Peter Maes hem niet meer zo centraal, meer op links, zodat hij naar binnen kan komen en kan uithalen. Het samenspel met Harbaoui verloopt almaar beter.

4 MASSIMO BRUNO {ANDERLECHT}

Misschien nog meer dan supertalent Praet is Bruno het bewijs dat Van den Brom echt wel heil ziet in de jeugd. De 19-jarige flankspeler, die in 2011 bij Charleroi al één match mocht proeven van de Jupiler League, maakte zijn debuut voor RSCA op 12 augustus. Na zijn uitstekende invalbeurt tegen Limassol was hij nog amper uit de ploeg weg te denken.

5 LAURENS DE BOCK {LOKEREN}

Zoals nog wel enkele jongeren in dit lijstje heeft De Bock dit seizoen de stap gezet van beloftevolle speler naar vaste waarde. Hij is een van de eerste namen die Peter Maes op het wedstrijdblad invult. De Bock speelt op de linksachter met veel zelfvertrouwen, niet zozeer opvallend maar erg nuttig en altijd met de borst vooruit. Secuur en matuur voor zijn leeftijd.

6 HANNES VAN DER BRUGGEN {AA GENT}

Opvallend: in een woelige periode (slechte resultaten, de affaire-Mboyo) koos AA Gent voor de 19-jarige Van der Bruggen als aanvoerder. De vijftalige student journalistiek heeft veel respect afgedwongen in de kleedkamer en is iemand met wie iedereen kan opschieten. Een leider, zij het meer in daden dan met woorden, die op het veld meer en meer de lijnen uitzet.

7 ALPASLAN ÖZTÜRK {BEERSCHOT}

Alpa, doe d’is zot“, vroegen de Beerschotfans onlangs op een spandoek. Het geeft de populariteit weer van de Belgische Turk, die veel fysieke kracht uitstraalt en er altijd zijn hoofd voorlegt. Koster speelde hem als rechtsback uit, maar zelf verkiest hij een plek op het middenveld waar hij zijn energie kwijt kan en nu ook al eens een goaltje meepikt.

8 BRYAN VERBOOM {ZULTE WAREGEM}

De 20-jarige Verboom is van die jonge talenten van Anderlecht, maar hij wist zich (nog) geen weg te banen naar de hoofdmacht. Daarom werd hij uitgeleend aan Essevee, waar hij ervaring kan opdoen onder Francky Dury. Als linksachter toont hij veel inzet, discipline en een meer dan gemiddelde technische bagage.

9 THORGAN HAZARD {ZULTE WAREGEM}

De ‘broer van’ is bezig met zich een eigen voornaam te verwerven. De 19-jarige middenvelder verhuisde samen met Eden naar Chelsea, wat veel kenners de wenkbrauwen deed fronsen. Thorgan werd dan ook snel uitgeleend, maar bij Zulte Waregem toont hij dat hij veel in zijn mars heeft. Onder Dury zet hij rasse schreden vooruit.

10 PAUL-JOSÉ MPOKU {STANDARD}

De Belgische Congolees verliet in 2008 de jeugd van Standard voor die van Tottenham. De eerste ploeg haalde hij niet bij de Spurs, wel bij derdeklasser Leyton Orient. Standard haalde hem in 2011 terug als spits, maar pas nu hij dit seizoen meer op links wordt uitgespeeld, begint hij zijn waarde te tonen: van daar kan hij naar binnen komen en zijn krachtige schot wapenen.

OPGESTELD DOOR DE REDACTIE – TEKST: PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier