Zijn tweede jeugd lijkt Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht wel te beleven na de aanstelling van Peter Maes tot nieuwe hoofdcoach. Rigoureus optreden staat daarbij voorop, duidelijkheid inzake het opnemen van verantwoordelijkheid. Bezetting van de technische staf en het aantrekken van spelers werden nog nooit zo snel beklonken op Daknam als de afgelopen weken. Een overlevingsstrijd zoals eind vorig seizoen wil de bandenmagnaat niet meer meemaken, vandaar dat de succesvolle industrieel nu heel kordaat optreedt en zijn club met strakke hand wil leiden.

Van een terugtrekken is niet langer sprake, ook al kreeg Lambrecht een fameuze klap in het gezicht door het vertrek van commercieel brein Patrick Orlans richting Club Brugge. Van zijn opvolger Marc Spinnael wordt verwacht dat hij, met hetzelfde dynamisme en succes als zijn voorganger, de exploitatie van de feestzaal voortzet en sponsors een goed gevoel geeft.

Willy Verhoost, jarenlang de rechterhand van Lambrecht, werd op een zijspoor gezet. De wat onbehouwen West-Vlaming krijgt als beloning voor zijn verdiensten in het verleden de titel van bestuurder plus wordt verantwoordelijk voor de Afrikaanse markt. Als sportief directeur wordt hij opgevolgd door Willy Reynders, die zich – ook op vraag van Peter Maes – mag bezighouden met de omkadering van de eerste ploeg en de doorstroming van de eigen jeugd. Reynders zal een triumviraat vormen met Lambrecht en Maes.

Die laatste kreeg van Lambrecht de vrije hand: hij mag met de borstel door de selectie gaan. In die optiek moet het vertrek van alibivoetballers als Sokota, Muharemovic, Ziv, Golan en Carevic worden gezien. De nieuwe politiek is gericht op Belgen, met talent én mentaliteit. Vandaar de aanwerving van een karaktervoetballer als Koen Persoons (26, YR KV Mechelen), flankaanvaller Ivan Yagan (20, WS Woluwe, Belg met Armeense roots) en David Wijns, een 23-jarige rechterverdediger van KSK Heist. Bij Ivan Leko (32) wordt er vooral rekening gehouden met zijn ervaring en leiderschap. De eigen jongeren ( Deloose, De Bock, Tshimanga, in mindere mate ook Trompet en Van Lierde) moeten aantonen dat hun goede optreden in play-off 2 vorig seizoen geen toeval was. De belangstelling voor flankaanvaller Oleksandr Iakovenko (eigendom Anderlecht, vorig seizoen verhuurd aan Westerlo, maar duur) en centrale verdediger Jonas Ivens (YR KV Mechelen) toont aan dat een kwaliteitsinjectie in de huidige kern zich opdringt.

Er wordt sterk gerekend op de motivatorstechnieken van Maes. De ex-doelman charmeerde Lambrecht door zijn winnersmentaliteit, rechtlijnigheid, veeleisendheid en stielkennis. Hij moet ervoor zorgen dat Lokeren OV een rustig seizoen kan beleven in de middenmoot, maar waar de eigen supporters worden geamuseerd met aanvallend gekruid voetbal.

Ook de technische staf ontsnapte niet aan de schoonmaakoperatie. Er werd afscheid genomen van Freddy Heirman en Chris Van Puyvelde, allebei einde contract, maar ook van Wlodek Lubanski. Rudi Cossey, sinds november 2009 zonder job na zijn ontslag bij Bergen, wordt opnieuw assistent-trainer voor de komende drie seizoenen. Hij kent het huis, volgde samen met Maes de Pro Licence en was in het verleden al twaalf jaar aan de slag bij de Waaslanders. Als doelmannentrainer wordt Roger Van Den Bossche opgevolgd door Erwin Lemmens. Herman De Landtsheer mag op post blijven als sporttechnisch assistent, de man die zich bezighoudt met de wedstrijdanalyse.

FRéDéRIC VANHEULE

De nieuwe politiek is gericht op Belgen, met talent én mentaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier