Na een weekendje ‘rust’ verhuisde het formule 1-circus naar Oostenrijk, waar voor het eerst sinds 2003 opnieuw een grand prix op het programma stond. Kon Mercedes op de… Red Bull Ring in Spielberg zijn zevende overwinning van het seizoen pakken? Of slaagde Red Bull er, net als in Montreal, nog eens in om de beste piloten – Nico Rosberg en Lewis Hamilton – én de beste bolides van het pak te verrassen? Niet viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, maar de 24-jarige Australiër Daniel Ricciardo verbaasde twee weken ervoor Canada, toen hij in de 68e ronde voorbij Rosberg ging en zijn eerste overwinning uit zijn carrière noteerde.

In Oostenrijk was het Rosberg die zijn derde overwinning van het seizoen pakte, voor Lewis Hamilton en de verrassende Valtteri Bottas, de twee piloten van Red Bull vielen door de mand: Vettel gaf opnieuw vroeg op, de Australiër Ricciardo werd pas achtste. Ricciardo, na het vertrek van Mark Webber dit seizoen nieuwkomer bij Red Bull, staat in de tussenstand van het wereldkampioenschap derde, twee plaatsen hoger dan ploegmaat Vettel.

“Wellicht zal Red Bull volgende week aankondigen dat Ricciardo ook in 2015 voor het team zal rijden”, klonk het in Sport Bild. “Het is de bedoeling dat Red Bull nog tot 2018 met het duo Vettel-Ricciardo zal doorgaan, alleen loopt Vettels contract op het einde van 2015 af en lijkt de Duitser niet geneigd om nu al te verlengen.”

Vettel doet momenteel weinig moeite om zijn onvrede te verbergen en wordt week na week scherper in zijn taalgebruik. “Ik zeg het niet graag, maar in de rechte stukken is onze ‘komkommer’ nergens”, zei hij onlangs tegen enkele journalisten, bij wie hij ook vragen stelde over de tactiek van het team, nadat hij in Canada lange tijd achter Nico Hülkenberg (Force India) moest blijven rijden. “Ik wachtte op een slimme tactische ingeving van de ploeg, maar dat kwam er helaas niet”, aldus nog Vettel, die zijn ploegmaat in Oostenrijk voor de zesde keer dit seizoen beter zag presteren.

Helmut Marko, adviseur bij Red Bull, tilde niet zwaar aan de uitspraken van de uittredende wereldkampioen. “Voor Sebastian is het niet prettig om elke wedstrijd naar de achterkant van de andere wagens te moeten kijken. En zolang we hem geen bolide geven waarmee hij kan winnen, mogen we niet boos zijn als hij zo scherp reageert.”

Vettel stond dit seizoen slechts twee keer (als derde) op het podium, zijn ploegmaat pakte evenveel derde plaatsen én een overwinning, waarmee hij de vierde Australiër – na Jack Brabham, Alan Jones en Mark Webber – werd die ooit een grand prix won. “Dit heb ik vooral aan de ploeg te danken”, klonk het bij Ricciardo, die na zijn twee volledige seizoenen bij Red Bulls zusterteam Toro Rosso een zitje naast de wereldkampioen kreeg. “Niemand binnen het team legde mij enige druk op. ‘Doe wat je de voorbije jaren gedaan hebt: snel rijden en van elk moment genieten’, klonk het telkens weer. Een eenvoudige boodschap, maar voor een jonge piloot wellicht de enige juiste.”

Met de derde plaats in de tussenstand van het wereldkampioenschap lijkt Red Bull dan toch op weg om nog ‘iets’ van het seizoen te maken. “Volgend seizoen, als de prestaties van de Renaultmotor in de buurt van die van Mercedes komen, kan Red Bull opnieuw voor de wereldtitel strijden”, zei Alan Jones, analist voor Network 10. “En waarom zou Daniel geen wereldkampioen kunnen worden? Hij heeft alles.”

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier