De kans bestaat dat u er nog niks van heeft gemerkt, maar in Frankrijk wordt momenteel het WK Rugby gespeeld. Zonder België voorlopig en dus heeft bondscoach Richard McClintock uitgebreid de tijd om de andere teams aan het werk te zien. “Voor mij is Australië de grote favoriet. Iedereen spreekt van Nieuw-Zeeland, maar ik gok op de Aussies. Ze hebben een uitstekend team. Echt grote verassingen zijn er op het toernooi tot dusver niet gevallen. De nederlaag van Frankrijk tegen Argentinië misschien, maar voor mij kwam die niet meteen onverwacht. Hoe dan ook, in de kwartfinales spelen enkel de allergrootste rugbylanden.”

Mocht het toernooi tot dusver aan u zijn voorbijgegaan, dan kan u nog ruimschoots die schade inhalen. De openingswedstrijd vond plaats op acht september, maar de finale wordt pas op twintig oktober gespeeld. McClintock: “Het is een probleem dat het toernooi zo lang duurt, maar fysiek is het onmogelijk om pakweg om de drie dagen een wedstrijd te spelen. Daarvoor is de sport veel te belastend. Het enige alternatief is dus dat de eindronde met minder ploegen wordt afgewerkt. De International Rugby Board overweegt een dergelijke maatregel.”

Dat zou slecht nieuws zijn voor de kwalificatiekansen van de Belgen, al gaat McClintock daar niet mee akkoord: “Het is zeker niet onmogelijk dat België ooit deelneemt aan het WK. De nationale federatie levert uitstekend werk en dit jaar wonnen we zeven van onze acht kwalificatiewedstrijden. Uiteindelijk kostte die ene nederlaag tegen Duitsland ons de groepswinst en dat betekende meteen ook de uitschakeling voor de eindronde. Het doel is nu om ons te plaatsen voor het WK van de kleine landen in 2010. Als we vooruitgang blijven boeken, dan kunnen we dat ook winnen. De twee finalisten plaatsen zich voor het grote WK, een jaar later. Je merkt aan alles dat het Belgische niveau omhooggaat. Net voor het begin van het WK speelden we nog een wedstrijd tegen Argentinië, een land dat tot dusver al zijn wedstrijden won in Frankrijk. Hun team bestaat volledig uit profspelers die stuk voor stuk op topniveau actief zijn. We verloren weliswaar, maar speelden absoluut een goede wedstrijd. Die match was trouwens te zien op RTBf, dus ook wat betreft mediabelangstelling gaat het de goede kant uit.”

Rugby: rechtstreeks verslag van de kwartfinales van het WK in Frankrijk. 6 oktober: 14u40 & 20u40 7 oktober: 14u25 & 20u40, TF1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier