Geboorteplaats en -datum?

Luluabourg (Kananga, Congo), 15 oktober 1959

Welke sporten beoefen je zelf?

Vlak bij mij thuis ligt een bos en daar ga ik wel graag even wandelen. Ik heb ook een mountainbike en een koersfiets, maar aan fietsen ben ik de laatste tijd nog niet zo veel toegekomen. In mijn jeugd heb ik tot de scholieren als rechtsbuiten gevoetbald bij Daring Leuven, intussen opgegaan in OHL. Een echte uitblinker was ik niet, want ik heb in heel mijn leven maar één belangrijke goal gescoord: met een zogenaamde ‘vedetteploeg’ op het veld van Beerschot, tegen een andere ploeg van bekende Vlamingen. Frank Raes was toen kapitein van onze ploeg en denkt misschien nog altijd dat ik goed kan voetballen, maar bij deze is die mythe ook ontkracht. ( lacht)

Welke sporten volg je passief …

Ik ben een echte sportliefhebber. Als OHL op zondagnamiddag speelt, dan probeer ik wel eens te gaan kijken. Maar niet alleen voetbal vind ik plezant, ook wielrennen intrigeert me. Ik woon in Haasrode en probeer daar ook af en toe eens naar het volleybal te gaan, hoewel de club nu uit de hoogste afdeling gezakt is. Herman Vleminckx, de ex-volleybalcoach van Averbode en nu van de Franse eersteklasser Saint-Quentin, is trouwens een goede vriend van mij!

Welke sporters heb je al ontmoet?

Gert Verheyen kun je soms tegenkomen op een concert van The Magical Flying Thunderbirds. Het was geen ontmoeting met een sporter zelf, maar een paar weken geleden zat ik op de tribune tijdens Lierse-Anderlecht naast de vrouw van Eric Van Meir. Van de spanning heeft ze mijn arm nogal bont en blauw geknepen. Maar ze heeft zich achteraf wel uitvoerig geëxcuseerd. ( lacht)

Had je vroeger idolen in de sportwereld?

Naast Eddy Merckx had ik als kind vooral een zwak voor Ferdinand Bracke, de derde van de Tour van 1968, na Jan Janssen en Herman Vanspringel. Ik was bezeten door de Tour de France: ik speelde alles na met plastic rennertjes, maakte zelf ritverslagen … Als tienjarige had ik zo’n prachtig zwart-wit geblokt wielertruitje van Peugeot gekregen, net zoals mijn held Ferdinand Bracke. Als we in de wijk met vrienden rondjes gingen racen, geloofde ik echt dat ik mijn idool was.

Is er één kippenvelmoment dat je bijblijft?

Naast 21 juli 1969, met de maanlanding en de Touroverwinning van Eddy Merckx, denk ik ook aan de Champions Leaguewedstrijd van Anderlecht tegen Manchester United in 2001. Ik zat toen op de tribune.

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier