Manchester United, Chelsea, Arsenal en Liverpool staan in de toptien van de rijkste clubs.

Vorige week publiceerde Deloitte and Touche zijn jaarlijkse lijst van de rijkste voetbalploegen. Het kantoor rekent daarbij alleen in termen van inkomsten uit tickets, sponsoring, merchandising, televisie, Champions League en dergelijke. Kosten als spelerslonen en transfervergoedingen komen niet in aanmerking. Manchester United blijft aan de leiding met een inkomen van 258 miljoen euro in het seizoen 2003/2004. United haalt overal veel inkomsten, zowel in Europa als in de States, waar het vorige zomer een promotietournee maakte. Ook in Azië is de eerste ploeg uit Manchester populair. Handicap op deze markt is het verlies van David Beckham, die van groot belang is in de omzetcijfers van Real Madrid, de tweede op de lijst. Real steeg van vier naar twee en kwam uit op een inkomen van 234 miljoen euro. Derde blijft Milan, met 220 miljoen euro.

Dat inkomen niet altijd gelijk staat met winst, geven de cijfers van Chelsea aan. De Engelse competitieleider maakte in het lijstje de grootste sprong : van plaats tien naar plaats vier met een jaarinkomen van 215 miljoen euro. Toch liet Chelsea vorig jaar een recordverlies van 132 miljoen euro noteren. Met ook nog Arsenal (167 miljoen euro inkomen, zesde plaats) en Liverpool (gezakt van 8 naar 10 met 134 miljoen euro) heeft de Premier League vier teams bij de rijkste tien. Tottenham, Newcastle, Manchester City en Aston Villa staan in de toptwintig, naast ook Celtic en Rangers. Opvallend is verder dat de inkomsten van de Engelse clubs beter gespreid zijn dan die van Italiaanse of Spaanse. Daar steunen ze voornamelijk op één poot – de televisie-inkomsten – en kan het qua rendement van stadion en merchandising nog veel beter. (PTK)

FA Cup. Vorig weekend werden de achtste finales afgewerkt. Bolton (met Fadiga in de basis en 60 minuten op het veld) won met 1-0 van Fulham, Charlton-Leicester 1-2, Everton-Man United 0-2 (na de wedstrijd waren er rellen, 33 supporters werden gearresteerd), Newcastle-Chelsea 1-0, Burnley-Blackburn 0-0 en Tottenham-Nottingham Forest 1-1. Twee verrassende gelijke spelen en dus replays : Southampton-Brentford 2-2 en Arsenal-Sheffield United 1-1. Bij Arsenal stond Eboué in de basis als rechtsachter en hij deed het uitstekend. Youri Djorkaeff (36) verlaat Bolton en trekt naar de States, waar de competitie in april begint. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 19 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 16 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 11 goals ; 4. Pires (Arsenal), Hasselbaink (Middlesbrough) 10 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier