Rising Phoenix: het beste nooit vertelde verhaal ooit

© BELGAIMAGE

Sinds eind augustus kunt u op Netflix de documentaire Rising Phoenix bekijken, over de geschiedenis van de Paralympics en zijn atleten. Intussen uitgegroeid tot een hype, als het ‘beste nooit vertelde verhaal ooit.’

Mensen die getuigden dat ze nog nooit een minuut naar de Paralympics hadden gekeken, maar door de documentaire tot tranen toe bewogen waren. Kranten en magazines die sterren tekortkwamen om de documentaire te quoteren. De Franse president Emmanuel Macron die op Twitter met het wierookvat zwaaide. Andrew Parsons, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, die tweette: ‘Dit is de beste film die u dit jaar zult zien, misschien zelfs in uw hele leven.’ Ervan overtuigd dat Rising Phoenix elke kijker zou transformeren. ‘Het is onmogelijk om daarna dezelfde persoon te blijven. Dat Rising Phoenix een game changer wordt voor de paralympische beweging is zelfs een understatement’, aldus Parsons .

De documentaire wordt nu al beschouwd als een van de belangrijkste sportfilms ooit.

Bijzonder lovende kritieken voor een documentaire die nu al wordt beschouwd als een van de belangrijkste sportfilms ooit. Een documentaire die nochtans aanvankelijk niet meer dan een idee zou blijven van de Britse producer Greg Nugent. Op de Olympische Spelen van Londen 2012 was hij als Director of Brand, Marketing and Culture geïnspireerd geraakt door de buitengewone verhalen van de paralympische atleten. ‘Onwaarschijnlijk dat Hollywood hier nog geen film over heeft gemaakt’, vond hij.

Hij stapte met zijn idee naar de filmindustrie, maar daar botste Nugent steevast op een muur. ‘Hoe kan je nu mensen ‘entertainen’ door een verhaal over mensen met een beperking?’, luidde het. Toen Nugent in Rio 2016 zag hoezeer de Paralympics in Brazilië op de achtergrond werden geschoven, als een aanhangsel van de ‘grote’ Olympische Spelen, besefte hij dat hij moest doorzetten. Hoe noodzakelijk het was een nieuwe perceptie te creëren, om een verhaal te creëren dat mensen over de hele wereld zou bereiken. Dus ging Nugent op zoek naar privé-investeerders die wél in het project geloofden. Hij vond er… twaalf, maar wel miljonairs die flinke sommen (‘geen 50.000 dollar’) investeerden. ‘De echte visionairs, want dit project was hoe dan ook een wilde gok’, aldus Nugent.

Samen met regisseurs/scenaristen Peter Ettedgui en Ian Bonhôte en de Britse componist Daniel Pemberton maakte hij een documentaire die het aangrijpende en fascinerende verhaal van negen paralympische atleten vertelt, hoe zij, ondanks hun beperking, tonen dat ook zij kunnen excelleren, als echte topatleten. Het verhaal van onder meer Matt Stutzman, een boogschutter die geboren werd zonder armen en bekend staat om zijn unieke techniek, waarbij hij zijn voeten gebruikt. Of het verhaal van de Italiaanse rolstoelschermer Bebe Vio, bij wie beide armen en onderbenen werden geamputeerd na het oplopen van meningitis op elfjarige leeftijd. Zijn bijnaam werd ook de titel van de documentaire. Omdat hij als een feniks uit zijn as herrees.

Op Netflix

Rising Phoenix belicht ook de geschiedenis van de paralympische beweging, van bij de geboorte in 1948, gesticht door de Duitse dokter Ludwig Guttman, en hoe de Paralymics zijn uitgegroeid tot een van de grootste sportevents ter wereld. Een sportfeest dat voorbije decennia de manier heeft veranderd over hoe de wereld naar mensen met een beperking kijkt. Rising Phoenix zal dat nog veel meer kracht bijzetten, maar ook mensen met een beperking inspireren en doen inzien dat hun beperking geen limiet hoeft te zijn.

De documentaire bleek zo goed te worden dat ook streamingplatform Netflix bereid was om in het project te stappen en zelfs zijn volle gewicht in de schaal te gooien. Door onder meer door Rising Phoenix in dertig verschillende talen te ondertitelen, in tien talen te dubben (normaal alleen in Engels, Frans en Spaans) en zelfs een transcript te maken voor doven en blinden, onder meer in brailleschrift.

De lancering in 190 landen had normaal moeten samenvallen met de Olympische Spelen van Tokio, tot die werden uitgesteld door de coronacrisis. Daarom werd beslist om de release te laten samenvallen met de startdatum, over een jaar, van de uitgestelde Paralympische Spelen in 2021 (24 augustus). Amper twee weken later heeft Greg Nugent met Rising Phoenixbereikt wat hij nooit voor mogelijk had gehouden.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content