Met de helft van de twintig Argentijnse eersteklassers die afkomstig zijn uit de hoofdstad Buenos Aires zijn er elk weekend derby’s. Zondag volgt met Boca-River Plate geen clásico, maar een superclásico. Ooit stelde de Britse krant The Observer een lijstje samen van vijftig sportmomenten die een mens moet hebben beleefd voor hij sterft. Het bijwonen van River Plate-Boca stond op één.

Honderd jaar oud is dit duel dit jaar, al kwamen de twee ploegen al op 2 augustus 1908 een eerste keer tegen elkaar uit, maar dat was vriendschappelijk. Het eerste competitieduel kwam er op 24 augustus 1913, op het veld van Racing. River won met 2-1, er was slechts één krant aanwezig die noteerde dat “het officiële aftrapuur 14.30 uur was, maar de wedstrijd begon pas om 15.10 uur omdat er pas dan een scheidsrechter was gevonden…”

Boca en River werden opgericht in dezelfde wijk. Sociologen vertalen de bloedige rivaliteit tussen de twee wel eens in een strijd tussen de haves en de havenots. De Boca Juniors bleven hun roots trouw: la Bombonera ligt vlak bij het toeristische Caminito, waar de huisjes in felle kleuren zijn geverfd en de tango op straat wordt gedanst, maar heeft verder weinig idyllisch: smalle straten, moeilijke leefomstandigheden. River Plate, bijgenaamd los millonarios, verhuisde naar de andere kant van de stad, naar een wijk met brede lanen en chique huizen.

In dat allereerste duel werd al direct de toon gezet. Vijfentwintig minuten na de rust lieten de spelers de bal voor wat die was en begonnen ze op mekaar te kloppen. Het gevecht sloeg over op de tribunes, waar de barras slaags raakten.

De meest trieste River-Boca kwam er op 8 juni 1968. De wedstrijd eindigde op 0-0, maar toen de bezoekende supporters het stadion wilden verlaten, bleken de poorten nog gesloten. In het gedrum bij poort 12 kwamen 71 mensen om.

Sportief gezien ligt Boca, dat Diego Maradona aan de borst koestert, na honderd jaar een paar neuslengtes voor op de concurrent, maar de jongste jaren moeten de twee vaandeldragers genoegen nemen met een rol in de subtop. Vélez (Buenos Aires), Newell’s (Rosario), Estudiantes (La Plata) of Godoy Cruz (Mendoza) zijn stabieler. River speelde recent zelfs even in tweede klasse, maar ook dan werden er duels tegen Boca georganiseerd. Want een seizoen zonder Boca-River is ondenkbaar. Maar qua emotie tipt niks aan een echte superclásico mét inzet, zoals de 201e van komende zondag, al wordt die dezer dagen gespeeld zonder bezoekende supporters. Te veel geweld rond voetbalmatchen noopte de regering deze zomer tot ingrijpen.

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier