Roberto Martínez, één jaar later

Jacques Sys

Op Pinkstermaandag is het precies één jaar geleden dat Roberto Martínez voor het eerst écht zijn nek uitstak als bondscoach. Hij maakte zijn selectie voor het WK bekend en passeerde Radja Nainggolan. Terwijl er een sliert Europese topclubs de op dat moment voor AS Roma voetballende middenvelder wilden en grote trainers hem de hemel in prezen. Het was een bizar dualisme. Martínez kreeg haast heel het land over zich heen. Hij toonde veel moed door tegen de stroom in te gaan, in de wetenschap dat er bij een mindere prestatie om Nainggolan zou geschreeuwd worden.

Het engagement van Martínez steekt schril af tegen dat van veel van zijn voorgangers.

Eén jaar later zijn de twijfels die er hier en daar over Roberto Martinez opdoken weggeveegd. De Catalaan leidde deze zo vaak bejubelde generatie naar de derde plaats op het WK. Daarbij was de kwartfinale tegen Brazilië de allicht meest historische wedstrijd die de Rode Duivels in hun geschiedenis speelden. Vanuit zijn empathisch vermogen voelde Martínez de temperatuur in de groep goed aan. Hij predikt duidelijkheid maar staat open voor dialoog. Hij wil dat zijn spelers meedenken, verstikte ze niet in allerhande reglementeringen en waakte erover dat ze zich niet vastgebonden voelden. Nooit vielen er bij hem tekenen van humeurigheid te bespeuren. Ook niet in de omgang met de media.

Roberto Martinez
Roberto Martinez© BELGAIMAGE

Eén jaar later is Roberto Martinez nog altijd dezelfde. Behalve dat zijn status behoorlijk is gestegen. Nadat zijn naam eerder al met Real Madrid in verband werd gebracht, heette het vorige week dat Barcelona in hem de opvolger ziet van Ernesto Valverde. Intussen is dat verhaal ontkracht.

Roberto Martínez voelt zich uitstekend binnen de Belgische voetbalbond en houdt zich bezig met vele geledingen binnen de federatie. Zijn engagement steekt schril af tegen dat van veel van zijn voorgangers. Zaterdag wordt de weg naar het EK verdergezet. Met eerst een thuiswedstrijd tegen Kazachstan en drie dagen later tegen Schotland. Het EK wordt de volgende afspraak. Met een nog altijd uitstekende ploeg. Na dat EK loopt het contract van Martínez af. En over Nainggolan als Rode Duivel spreekt niemand nog. Ook al speelde die een sterke tweede competitiehelft met Inter Milaan.

Eén jaar geleden won Real Madrid de Champions League. Het klopte in de finale Liverpool. Na de match viel een vreemd beeld te registreren: Simon Mignolet troostte de zwaar blunderende Duitse doelman Loris Karius. Hij legde hem een arm om de schouder.

Nu vierden de spelers van Liverpool feest en trad Divock Origi weer op de voorgrond. De titel is ook een beloning voor Jürgen Klopp die in het begin van het seizoen 180 miljoen euro in nieuwe spelers mocht investeren en zijn passie op de groep overplantte. Hoog pressen, de tegenstander opsluiten, in felle duels de bal heroveren, het is het voetbal zoals hij het wil zien. Wennen was het wel aan het werkritme van Klopp die, net zoals Spurscoach Mauricio Pochettino, zwaar traint en zijn spelers zelden een dag vrij geeft. Nu zal er voor de Duitser in Liverpool een standbeeld worden opgericht. Net zoals in Dortmund.

Met Felice Mazzu als nieuwe trainer start KRC Genk straks aan de voorbereiding van het seizoen. Mazzu is een warme man die goed past in deze club en als zoon van een mijnwerker het DNA van deze regio kent. Aan zijn competentie wordt niet getwijfeld. Niet toevallig circuleerde de naam van Mazzu eerder al bij Standard, Club Brugge en KAA Gent. Mazzu spreekt geen Nederlands en heeft nooit aan de top gewerkt. Voor hem is dit een zoektocht naar zijn grenzen als trainer.

Maar veel belangrijker is de vraag met welke ploeg de kampioen straks het seizoen ingaat. Wie vertrekt er en hoe kunnen de leemtes worden opgevuld? Vooral dat zal bepalen of het tot een nieuw sprookje komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier