Sankt Pauli staat voor vrijheid en gelijkheid.

Afgelopen vrijdag ging seizoensrevelatie Hannover 96 met 0-1 onderuit tegen Sankt Pauli, dat met tien punten uit zeven competitieduels zeker niet mag klagen over zijn competitieaanhef. De cultclub, die in mei promoveerde naar de Bundesliga, blijft een vreemd geval. Elke thuiswedstrijd wordt immers ingeleid door de opzwepende geluidsgolf van Hell’s Bells van rockgroep AC/DC. De supporters deinen mee, want rock, punk en harde muziek horen bij de tweede ploeg uit Hamburg.

Wanneer een Paulianer scoort, knalt het nummer Song 2 van Blur uit de luidsprekers, waarop de harde kern danst en luidop schreeuwt. Op de tribunes wordt er dan gezwaaid met piratenvlaggen, inclusief een doodshoofd en twee gekruiste botten; en bruin-witte vlaggen met de beeltenis van vrijheidstrijder Che Guevara. Sankt Pauli is nu eenmaal zo: links, rebels, tegen discriminatie, tegen racisme en tegen fascisme. Voetbal voor iedereen, maar vooral voor rockers en punkers, krakers, jonge en oude mannen + vrouwen, én homoseksuelen.

Trainer Holger Stanislawski is kaalgeschoren, heeft een ringbaardje en is bij wedstrijden meestal gehuld in een T-shirt. Helemaal zoals het een coach van Sankt Pauli betaamt. “We raakten vorig seizoen in de Bundesliga door vechtvoetbal. Dat is ons spel. Hun kop ervoor leggen, dat moeten mijn spelers doen.”

Freiraum Fussball, zo noemen de mensen rond de Hamburgse wijk Sankt Pauli het. Alles mag, maar wel op basis van vrede en respect. Verliezen zoals in de laatste thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund is vervelend, maar het leidt niet tot verdriet. Een kwartier na het competitieduel zijn bijna alle 24.000 toeschouwers nog in het kleine stadion Am Millerntor. Ze wachten immers graag op een ereronde van hun helden, de spelers.

Het is duidelijk: de volksclub werd een merk. Mensen willen bij Sankt Pauli horen omdat het een bijzondere ploeg is. De shirtsponsor is een televisieloterij: ein Platz an der Sonne. Iedereen is er elkaars vriend.

Louis van Gaal (59), sinds juli 2009 hoofdcoach van Bayern München, verlengde zijn aflopende overeenkomst tot 2012, ondanks de slechtste competitiestart in 33 jaar. Linkerverdediger Diego Contento (20) viel uit met een adductorenletsel. Hij zal pas begin november weer inzetbaar zijn. Er wordt gevreesd dat Arjen Robben (26) na zijn spierscheur aan de hamstrings nog drie maanden buiten strijd zal zijn.

Bij Bayer Leverkusen rekenen ze pas op een terugkeer van middenvelder Michael Ballack (34) in november. De routinier viel op 11 september, tegen Hannover 96, uit met een letsel aan het linkerscheenbeen.

De Spaanse aanvaller Raúl (33) verklaarde in de Duitse pers geen spijt te hebben van zijn beslissing te hebben getekend voor Schalke 04 afgelopen zomer. “Een seizoen duurt in totaal tien maanden”, liet hij optekenen. Na 600 minuten scoorde hij voor de eerste maal.

Elf maanden na zijn zelfmoord werd er een biografie uitgebracht over het leven van voormalig Duits international Robert Enke, de amper 32-jarige doelman van Hannover 96.

Schalke 04-huurling Lewis Holtby (20), een van de revelaties bij FSV Mainz 05, besliste. De winger, zoon van een Engelsman, wil in de toekomst graag uitkomen voor de Duitse nationale ploeg.

De Duitse voetbalbond hield aan het WK in Zuid-Afrika een winst over van 3,8 miljoen euro, zo gaf Oliver Bierhoff (42), de manager van de nationale ploeg, mee.

HSV kan de komende weken geen beroep doen op de Kroatische aanvaller Mladen Petric, die uitviel met een scheurtje in zijn kuit.

Werder Bremen zag aanvoerder Torsten Frings een spoedoperatie ondergaan, nadat de middenvelder kampte met een zware bloeduitstorting ter hoogte van zijn heup.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier