Tevreden keerde Liersevoorzitter Gaston Vets zaterdagmiddag terug uit Kerkrade. Daar stelde Roda JC ’s avonds na de wedstrijd tegen PSV zijn nieuwe spits aan de pers voor. Twaalf maanden geleden was de Ivoriaan Arouna Kone nog een jonge belofte die bij Lierse eerst een jaar lang het vak zou leren, maar na minder dan een maand kon trainer Emilio Ferrera al niet meer om hem heen toen hij een vervanger nodig had voor de geblesseerde spitsen Geir Frigard en Archie Thompson.

Roda had minder tijd – amper twee dagen – nodig om toe te slaan dan Palermo, Bastia en Anderlecht. Het bod van Palermo was niet interessant, dat van Bastia wel, maar daar ontbrak de nodige bankgarantie. Roda JC betaalde zonder verpinken een goede prijs. Flink meer dan een half miljoen euro, benadrukte Vets. Later werd de trans- fersom op één miljoen euro geschat. Minder dan wat Lierse vorig jaar voor Stein Huysegems kon vangen, maar alleszins een goede prijs voor een jongen die nog alles moet bewijzen. Roda betaalde bijvoorbeeld meer dan Anderlecht wilde geven.

Anderlecht haakte begin vorige week af voor Kone wegens te duur. Ook na het uitvallen van Nenad Jestrovic veranderden de Brusselaars niet van mening. Manager Herman Van Holsbeeck : “Laten we eerst evalueren wat we nog zelf in huis hebben. Er zijn nog Mornar, MacDonald en Iachtchouk. Het is gedaan met snel veel geld op tafel te leggen. Anderlecht laat zich niet meer opjagen.” Even had Gaston Vets donderdag nog contact met general managerMichel Verschueren, die informeerde naar hoe ver het stond met de belangstelling van Roda. Vets : “Ik zei hem dat hij me tot vrijdagochtend mocht bellen als ze nog geïnteresseerd waren, maar mijn telefoon rinkelde niet meer.”

Lierse kan het zich niet veroorloven een aanzienlijk deel van het geld dat het voor Kone ontving, te investeren in een nieuwe speler. Daardoor lijkt de kans op de komst van Gilles De Bilde klein. “Als we dat geld aan De Bilde moeten geven,” zegt Vets, “hadden we even goed Kone kunnen houden. Het kan dus niet, wij hebben dat geld voor andere dingen nodig. Trouwens, wanneer zal De Bilde speelklaar zijn ? Wij konden zijn loon niet betalen, dan liever een jonge speler die minder kost en meteen inzetbaar is. Laten we eerst met de trainer bekijken wat we zelf nog in huis hebben. Björn De Wilde en Frigard zijn er ook nog.”

Emilio Ferrera heeft alvast zijn conclusies getrokken : “De Wilde en Frigard zijn niet voldoende : Frigard is een ander type, De Wilde is constant geblesseerd. Als er iets met Huysegems gebeurt, is het een ramp. Er moet een vervanger komen. Een maand voor de competitie was De Bilde een optie, intussen is de competitie bezig. Stel dat het nog rondkomt, hoe lang gaat het dan duren eer hij inzetbaar is ? De voorzitter weet wat ik wil : iemand die een basisspeler als Kone onmiddellijk kan vervangen.”

door Geert Foutré

Emilio Ferrera : ‘Er móét een vervanger komen voor Kone.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier