Vooreerst: natuurlijk worden de Rode Duivels straks in Brazilië geen wereldkampioen. En natuurlijk halen ze ook de finale niet. Een halve finale, een evenaring van de prestatie in 1986, zou een heuse stunt zijn. Helemaal onmogelijk is dat niet. Kijk naar de voorbije WK’s: Kroatië (1998), Turkije (2002) en Uruguay (2010) waren alle halvefinalist. België moet daar kwalitatief niet voor onderdoen. Het kan dus, met de nodige kanttekeningen. Lees: als het toernooischema zich door een aantal verrassingen gunstig ontvouwt.

Kwalitatief schat ik België op 32 landen ergens tussen de achtste en zestiende plaats. In Zuid-Amerika zijn weinig landen zwakker dan de Belgen. En wat met de Afrikaanse deelnemers als Kameroen, Ivoorkust, Nigeria en Ghana? Zijn die echt zoveel minder? De sterkte van Japan hebben we onlangs gezien.

De Duivels zijn een hype, zorgvuldig geïnstalleerd door een uitgekiende marketingmachine. Inherent aan een hype is dat enige zin voor realisme uit het oog wordt verloren en alles belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Zeges tegen – met alle respect – Schotland, Servië en Kroatië werden gevierd alsof de wereldtitel werd veroverd. Enige voorzichtigheid is geboden. Onze Duivels vieren hoogtij in het buitenland, dat klopt, maar geldt dat uitzwermen van spelers niet voor heel veel landen? En is het niet zo dat het voetbal, sinds onze laatste deelname aan een groot toernooi, per definitie een stuk internationaler is geworden?

Kijken we vervolgens even naar de 23 gegadigden. De belangrijkste vraagstukken situeren zich op de rechtsachter en voorin. Op de rechtsachter lijkt Toby Alderweireld de eerste keuze. Komt hij komende maanden bij Atlético weinig aan spelen toe, dan moet naar alternatieven worden gezocht. Kersvers Rode Duivel Thomas Meunier moet dan de eerste optie zijn. Meunier is nieuw en speelt amper één jaar op die positie, maar zet maand na maand grote stappen voorwaarts. Bovendien zit het bij de Clubspeler ook goed in het hoofd. Hij zal niet gaan zweven, een voordeel ten opzichte van concurrent Anthony Vanden Borre. Het wordt afwachten hoe beiden de komende maanden evolueren.

In het Canvasprogramma Extra Time opperde Hein Vanhaezebrouck om vier spitsen mee te nemen. Ik volg hem daarin. Bovendien moet in de voorbereiding worden geëxperimenteerd met een tweespitsensysteem. Christian Benteke en Romelu Lukaku zijn complementair. Michy Batshuayi en Jelle Vossen hun logische doublures. Kiest Marc Wilmots toch voor drie aanvallers, dan verkies ik Batshuayi boven Vossen.

In de keurgroep is ook plaats voor ervaringsdeskundigen Daniel Van Buyten en Timmy Simons. Over de selectie van Simons bestaat soms twijfel. Onterecht. Simons moet altijd mee naar Brazilië. Straks zijn de 23 Duivels weken van huis. Jongens met ervaring op een groot toernooi zijn essentieel. Bovendien: moeten straks strafschoppen worden getrapt – die kans is reëel – dan is Simons altijd jouw man.

ZOEKERTJES : Ik zou graag uitgebreide documentatie over KV Mechelen en de Rode Duivels ruilen met documentatie over andere ploegen. Jos Claeys, Paul Gilsonstraat 9, 8200 Sint-Andries, 050/313590

Sven Vantomme, Heestert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier