Het is geweten dat Jean-Marie Philips geen blad voor de mond neemt.

Ook nu geeft de CEO van de Belgische voetbalbond

onverbloemd antwoord op alle vragen.

Sinds hij in september 2007 CEO werd van de Belgische voetbalbond, sprong Jean-Marie Philips (63) bij het grote publiek vooral in het oog na de contractverlenging van bondscoach RenéVandereycken. De dag dat het Uitvoerend Comité besliste dat de Limburger mocht blijven, verklaarde Philips, die niet onder stoelen of banken had gestoken dat hij graag met een andere trainer verder wilde, immers dat hij in de beslissing niets te zeggen had gehad. Hij kon er enkel akte van nemen.

Arme bond

Wat bent u nu eigenlijk bij de bond: de grote baas of een gewone griffier?

Jean-Marie Philips: “Ik snap waar u naartoe wilt. Maar het zit zo: ik ben de baas voor alle administratieve aspecten, terwijl ik op het politieke vlak slechts de griffier ben. Daar kan ik enkel de genomen beslissingen uitvoeren. Ik mag wel advies geven, maar ik heb geen stemrecht. Over het sportieve heb ik niets te zeggen, dus ook niet over René Vandereycken.”

Vindt u het spijtig dat u niet meer inspraak hebt?

“Voor een stuk wel. Het grote publiek ziet van de voetbalbond enkel de sportieve aspecten. En ik hoor wel eens roepen dat ‘die Philips niets doet’. Dat doet me wel pijn, ja. Maar anderzijds heb ik geen diploma in de voetbalwetenschappen, zodat ik niet teleurgesteld kan zijn dat ik op dat vlak geen beslissingsrecht heb. Bovendien kende ik de regels. Waar ik wel over teleurgesteld ben, is dat ik soms sta te roepen in de woestijn. Ik heb het er moeilijk mee dat men voor de functie van assistent-bondscoach blijft onderhandelen met Frankie Vercauteren, hoewel diens financiële eisen veel te hoog liggen voor het budget dat we hebben vastgelegd. Het doet me pijn als ik in de kranten iets lees als: ‘De arme bond moet een beroep doen op RTL om Vercauteren een correct loon te kunnen betalen .‘ Dat druist regelrecht tegen de waarheid in. Het is trouwens ook in de kranten dat ik heb moeten lezen dat Vercauteren een contract getekend had bij RTL als analist. Vindt u het normaal dat hij zoiets doet terwijl hij nog met ons aan het onderhandelen is?”

Vercauteren blijft toch in de running?

“Onze schatbewaarder blijft de mogelijke scenario’s bestuderen. Maar dat contract met RTL vergemakkelijkt de zaken natuurlijk niet.”

Krijgt het Belgische voetbal er met Vercauteren naast Vandereycken niet nog een afbreker bij?

“Ik kan alleen maar herhalen dat het me soms pijn doet als ik vaststel dat ik een roepende in de woestijn ben. Let op! Zowel Vandereycken als Vercauteren zijn echte toppers. Of men nu fan is van Vercauteren of niet, de man kan de nodige adelbrieven voorleggen. Ik vraag me zelfs af of die mijnheer – ik noem hem niet per toeval zo – niet overgekwalificeerd is om gewoon adjunct te zijn bij de nationale ploeg. Ik zeg niet dat hij de voetbalbond misschien maar als een tussenstation beschouwt, maar we kunnen dat toch ook niet helemaal uitsluiten. Naast het palmares vind ik ook openheid en relaties met de buitenwereld belangrijke competenties voor een bondscoach. Als het slecht gaat, heeft men niet het recht om te beweren dat het goed gaat. Vandereycken zag na België-Marokko nog positieve punten. Ik ook: de verlichting brandde na de rust opnieuw op volle sterke. Marc Wilmots heeft verklaard dat hij, mocht hij assistent van Vandereycken geworden zijn, niet zou hebben geaarzeld om de vinger op de wond te leggen. En dat was voor de hoofdcoach wellicht een brug te ver. Nadat hij had afgehaakt, verklaarde Wilmots ook nog dat hij met Vandereycken nooit over sportieve aspecten had gesproken. Dat is nu echt iets dat ik niet begrijp.”

40 goede spelers

De RTBF wijdde onlangs een uitzending aan de kwalen van het Belgische voetbal en aan de slechte werking van de bond. Dat is wellicht hard aangekomen?

“Ja. Maar ik wil toch ook even de context schetsen. De reportage werd immers gedraaid in oktober en pas in januari uitgezonden. Ondertussen hadden we de commerciële cel en de communicatieafdeling volledig gereorganiseerd. De RTBF had dus niet het recht om te zeggen “Vandereycken communiceert slecht.” De zender had moeten zeggen: “Vandereycken communiceerde slecht in oktober.” Ondertussen was in zijn nieuwe contract immers zwart op wit opgenomen dat hij het op dat vlak beter zou moeten doen. Dat kwam in het programma niet tot uiting. Als men bovendien uit een lang interview enkel die drie zinnen haalt die de geïnterviewde in diskrediet kunnen brengen en hem belachelijk kunnen maken, dan noem ik dat manipulatie en desinformatie.”

Hebt u nu de indruk dat Vandereycken het qua communicatie effectief beter doet dan voordien? Na België-Marokko was daar toch weinig van te merken?

“Tja, hij blijft als enige verantwoordelijk voor zijn uitspraken. We kunnen moeilijk als een buikspreker in zijn plaats de media toespreken. Na het laatste fluitsignaal wist ik trouwens hoe hij zou klinken: ‘Goede dingen gezien, de spelers waren vermoeid, het veld lag er slecht bij’, enzovoort. Dat is kennelijk zijn stijl. Daar staat tegenover dat hij nu inderdaad meer beschikbaar is, zeker voor de sponsors.”

En wat met zijn verklaring na de wedstrijd dat hij bewust enkele van zijn beste spelers niet had laten starten?

“Zeer vreemd vind ik dat. We zitten in volle voorbereiding op de Olympische Spelen en daarna starten dadelijk de kwalificatiewedstrijden voor het WK. Het resultaat tegen Marokko was echt wel belangrijk, temeer omdat we enkele nieuwe sponsors over de vloer kregen aan wie we wilden tonen dat de Rode Duivels niet dieper konden vallen. Ik weet dat Vandereycken het op zijn heupen zal krijgen van wat ik hier zeg. Hij zal zeggen dat ik niet mag redeneren als een supporter. Ik vind dat een manager ook supporter mag zijn en zich kritisch moet opstellen.”

Wie wordt in Beijing baas van het olympische team: Jean-François de Sart of René Vandereycken?

Jean-François de Sart. Vandereycken gaat er enkel naartoe omdat hij, in het licht van de eerste kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels begin september, een goed doordachte voorbereiding op het getouw moet zetten. Vandereycken zal ook in de tribune plaatsnemen, niet op de bank. In overleg met De Sart zal hij de prestaties van de beloften evalueren, maar de eindbeslissing zal altijd bij De Sart liggen.”

Toen het Uitvoerend Comité het contract van Vandereycken verlengde, kon u uw irritatie moeilijk verbergen …

“Bij de stemming was er maar één stem verschil. Ik heb enkel gezegd: ‘Is het echt noodzakelijk om voor de Rode Duivels met een Belgische trainer te werken?’ Ik vind van niet, want elke Belgische coach draagt een etiket als vriend van een bepaalde club of vijand van een bepaalde speler. Misschien was het een goede kans geweest om daar eens komaf mee te maken.”

Het contract van Vandereycken als trainer werd verlengd, maar niet dat als commercieel afgevaardigde …

“Hij heeft inderdaad nog slechts één contract. Let op: ik had het er niet moeilijk mee dat hij twee petjes droeg. Via zijn relatienetwerk was hij goed geplaatst om sponsors aan te trekken. Zolang hij de zoon van de baas van Hamburg-Mannheimer niet in zijn selectie opneemt, zie ik daar geen graten in. Het is ook belangrijk om duidelijk te stellen dat hij zijn contractverlenging niet te danken heeft aan het feit dat hij een sponsor heeft aangebracht.”

Vandereycken is niet gelukkig dat de bond heeft aanvaard om in augustus een vriendschappelijke wedstrijd in Duitsland te spelen en viseert u daarvoor …

“Toen Duitsland met het voorstel kwam, kregen we een week tijd om te antwoorden. Maar een nationale voetbalbond die zichzelf respecteert, zal toch geen uitnodiging van een grootmacht als Duitsland naast zich neerleggen. Bovendien wisten we toen nog niet dat Vandereycken langer zou aanblijven. We moesten zijn advies dus niet vragen. Hij zegt dat het onmogelijk is om de Spelen, de wedstrijd tegen Duitsland en de voorbereiding op de kwalificatie van het WK te combineren, maar tegelijk heeft hij al vaak verklaard dat hij over 40 goede spelers beschikt. We kunnen toch maar 22 spelers naar China sturen: achttien in het olympische dorp en vier anderen die normaal enkel zullen worden opgeroepen als er iets gebeurt. Er is dus mankracht genoeg om alle opdrachten van deze zomer af te werken.”

Naar Engels model

De Belgische nationale ploeg staat pas 48ste in de FIFA-ranking. Zorgt dat voor schaamrood op de wangen?

“Jezelf moeten voorstellen als CEO van een federatie waarvan de A-ploeg slechts 48ste staat, is uiteraard een beetje wrang. Maar qua organisatie bijvoorbeeld staat de Belgische bond veel hoger gerangschikt.”

Dat brengt ons geen stap verder. De A-ploeg is toch hét uithangbord van ons voetbal!

“Natuurlijk. Maar toch is het voetbal meer dan de nationale A-ploeg. Als uw verloofde een trouwkleed wil kopen en ze ziet in de vitrine slechts één vergeeld kleed hangen, dat niet bij haar past, zal ze snel naar een winkel gaan waar ze uit een brede waaier van mooie kleedjes kan kiezen. Die andere kleedjes zijn bij ons de teams van de min-15- en de min-17-jarigen die gekwalificeerd zijn voor de eindronde van het Europees kampioenschap, het min- 21-team, het vrouwenteam enzovoort.”

Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat de bondscoach niet langer wordt verkozen door mensen die nog nooit gevoetbald hebben?

“We zouden bij de bond een soort manager naar Engels model moeten hebben. Iemand met kennis van zaken, die een sportief beleid voor de lange termijn kan uittekenen. Er zijn in het Belgische voetbal mensen die aan dat profiel beantwoorden, maar we zouden ze bij de Belgische bond moeten krijgen.”

Is het ook niet een probleem dat bondsvoorzitter François De Keersmaecker veel minder uitstraling heeft dan een grote persoonlijkheid zoals Michel D’Hooghe?

“Tijdens Westerlo-Anderlecht gaf Benoît Thans commentaar op Belgacom TV. Toen de camera inzoemde op Herman Wijnants en François De Keersmaecker zei Thans: ‘We zien Herman Wijnants en naast hem, denk ik, de voorzitter van de voetbalbond, François De Keersmaecker of zoiets.’ Dat was heel stout …”

Heeft de bond geen historische kans laten liggen door de piste Preud’homme – Roger Vanden Stock niet te bewandelen?

“Dat spreekt voor zich. We hadden een goed scenario met Vanden Stock als voorzitter, Preud’homme als sportief manager en ik als administratief en juridisch manager. Maar om een of andere reden vonden de amateurclubs dat die constructie niet kon.”

Het Belgische gerecht staat bekend om zijn traagheid, maar de rechtspraak bij de voetbalbond verloopt nog veel trager. Wat vindt u daar als jurist eigenlijk van?

“Om zaken op de lange baan te schuiven beschikken we over de beste advocaten ter wereld. Ze hebben geen tijd gehad om bepaalde pagina’s uit het dossier te lezen, ze verwijzen naar een pagina die niet werd vertaald enzovoort. Ze vragen altijd om uitstel omwille van details. Het klopt dat alles vaak aansleept, maar vindt u ook niet dat een en ander erg lang duurt bij rechter Verstreken in verband met het gokdossier?”

Oververzadiging

Bij de hervorming van het voetbal kraaien de eersteklassers al victorie nog voor de tweede klasse het licht op groen heeft gezet. Dat is toch amateuristisch …

“Het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is, is altijd gevaarlijk. We konden niet over het lot van de tweedeklassers beschikken zonder hen te raadplegen. Ik ben er trouwens niet van overtuigd dat een daling van het aantal eersteklassers positief is. Men spreekt over meer wedstrijden via de play-off, maar misschien krijgen we daardoor net oververzadiging.”

De televisiezenders moeten ondertussen bieden op de rechten zonder te weten wat ze uiteindelijk kunnen verwachten …

“Dat klopt, maar tegen acht mei, de datum waarop de biedingen binnen moeten zijn, kan een en ander misschien nog duidelijker worden.”

Op welk bedrag mogen de eersteklassers rekenen?

“Ze mogen niet te gulzig zijn. Drie jaar geleden konden ze volop profiteren van het feit dat Belgacom tot elke prijs een positie wilde verwerven op de televisiemarkt. Het zou leuk zijn om opnieuw meer dan 36 miljoen euro per seizoen te mogen verdelen, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken.” S

door pierre danvoye – beelden jonas hamers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content