Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

SV Roeselare trok vorige week vier spelers aan: de Nederlandse centrale middenvelder Anduele Pryor (24) van Vitesse Arnhem, de Australische spits Nikita Rukavytsya (22) van FC Twente, de Kameroense targetman Bertin Tomou (31) van Westerlo en de IJslandse centrale verdediger Holmar Orn Eyjolfsson (19) van West Ham United. Daarmee zit het dit seizoen toch alweer aan veertien inkomende transfers.

Dat de laatstgeklasseerde in januari heel actief is op de transfermarkt is niet onlogisch, maar is Roeselare niet de club waar almaar te horen viel dat er geld te kort is? “Het is een kwestie van creatief zijn”, zegt trainer-technisch directeur Dennis van Wijk. “Het vertrek van Collins John gaf ons wat budgettaire ruimte en er staat nog meer te gebeuren: drie ploegen, waaronder Germinal Beerschot, zijn geïnteresseerd in Joeri Dequevy en er is ook belangstelling van tweede- en derdeklassers voor jongens van ons. Zelf praatten we met drie spelers van Moeskroen, maar die salarissen kunnen wij niet betalen.

“Pryor wilden we in de zomer al, maar toen konden we hem niet krijgen. Nu werd hij ons aangeboden voor een minimale huurprijs. De situatie van Tomou kent iedereen: Westerlo telt te veel spitsen en hij wil per se spelen. We waren er als eerste bij, hij gaf ons zijn woord en hield dat toen andere clubs zich meldden. De komst van Eyjolfsson kan je zien als een aanzet tot een samenwerking met West Ham. Aanvankelijk zouden zij hier drie spelers plaatsen, maar door een zware blessurelast in het eerste elftal kwam er uiteindelijk maar één. Van Rukavytsya wil Twente dringend zien hoe hij zich ontwikkelt, want het bedong bij zijn Australische club een koopoptie die het straks wel of niet moet lichten en bij hen is hij momenteel geblokkeerd. Hij is A-international en wil naar het WK.

“Wij profiteren ook van het feit dat we vorig seizoen Ivan Perisic en Sherjill MacDonald lanceerden. Daardoor konden we nu nog meer echte win-winsituaties creëren: in de overeenkomsten voor een halfjaar verwierven we een optie of een procent op eventuele doorverkoop.”

Tot dusver lag het accent op versterking van het aanvallende compartiment. Nochtans is het opvallendste cijfer in de statistieken het aantal tégendoelpunten: 46. “Feit is ook dat we tot nu toe ontzettend moeilijk de bal in de ploeg konden houden”, zegt Van Wijk. “We leden heel vaak balverlies en stonden daardoor eigenlijk constant onder druk. Daar leed het vertrouwen van nogal wat spelers in de verdediging onder. De balvastheid van Pryor en Tomou en de diepgang van Rukavytsya zijn wat we tot op heden misten.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘De salarissen van Moeskroenspelers kunnen wij niet betalen.’

Dennis van Wijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier