Eind vorige week viel in Roeselare dan toch het doek voor trainer Dennis van Wijk. De Raad van Bestuur van de gedegradeerde club besliste unaniem om de Nederlandse coach aan de kant te schuiven. Officieel luidde de verklaring dat “de voortzetting van de samenwerking met Dennis van Wijk opnieuw tot spanningen zou leiden, gezien de financiële beperkingen die voortvloeien uit de degradatie.” Maar ook de tegenvallende sportieve resultaten maakten de positie van de Nederlander stilaan onhoudbaar. Voorzitter Antoine Van Eeckhout zei een maand geleden in dit blad: “Op sportief vlak zijn we zwaar gebuisd. Structureel en financieel, met een budget van 6,5 miljoen euro kunnen we eerste aan, maar op het veld loopt het fout.”

Van Wijk is de man die Roeselare in 2005 naar eerste klasse loodste en de club in 2009 miraculeus voor de degradatie wist te behoeden. Gedurende het voorbije seizoen was de relatie tussen Van Wijk en het Roeselaarse bestuur echter ferm verzuurd geraakt. Het ontslag op zich kwam dan ook niet als een verrassing, alleen lijkt de timing (amper één dag voor de eerste training) vrij ongelukkig.

“Dennis heeft begin juni gekozen om de optie in zijn contract te lichten en nog een jaar te blijven”, legt algemeen directeur Patrick Verhamme uit. “Omwille van contractuele redenen werd de kwestie pas vorige donderdag op de agenda van de Raad van Bestuur gezet. Eigenlijk was de verwachting dat Van Wijk zelf elders onderdak zou vinden. Hij werd ook genoemd bij andere ploegen.”

“Ik was niet verrast toen ik het nieuws vernam,” reageert Van Wijk, “al blijft het een bizarre logica: Roeselare heeft amper geld, maar kiest er wel voor om iemand met een lopend contract te ontslaan. Ik zou een aantal redenen van het ontslag kunnen weerleggen, maar heb niet de bedoeling om na te trappen. Ik wil de zaken met Roeselare sereen en correct afhandelen.

“Sportief waren de resultaten inderdaad niet goed, daar valt weinig op af te dingen,” geeft Van Wijk toe, “maar toen ik opnieuw trainer werd bij Roeselare, in de nasleep van de Wim De Coninckaffaire, heb ik bewust gekozen voor een gedeelde sportieve verantwoordelijkheid. Over de transfers werd altijd in consensus met de sportieve cel en het directiecomité beslist. Collins John bijvoorbeeld, was voor mij een twijfelgeval, maar sommige bestuursleden zagen in hem een nieuwe Sherjill MacDonald en wilden hem absoluut binnenhalen omwille van de publicitaire return. Ook de voorbije weken, toen ik de bui al voelde hangen, heb ik toch nog constructief meegewerkt aan het sportief beleid van de club. Ik heb een belangrijke rol gespeeld bij de transfers van Joeri Dequevy en Bjarni Vidarsson.”

Een opvolger voor Van Wijk heeft de club voorlopig nog niet achter de hand. “Er kwamen vrij snel kandidaturen binnen,” zegt algemeen directeur Verhamme, “maar we gaan weloverwogen op zoek. Assistent-coach Nico Vanderdonck leidt voorlopig de trainingen, maar de piste om hem T1 te maken, is op dit moment geen optie.”

De degradatie naar de EXQI League betekent voor de West-Vlamingen een financiële mokerslag. “Roeselare moet saneren, maar het is wel de bedoeling om de aanwezige knowhow binnen de club te houden. Een voltijds sportief directeur zit er niet meer in, maar Stefaan Tanghe wordt onze sportieve adviseur. Hij krijgt een zwaarwegende adviserende stem in het sportieve beleid van de club.” Om meteen terug mee te doen voor de titel in tweede klasse zal het mogelijks nog te vroeg zijn, zegt Verhamme. “Het is continu zoeken naar een gezond evenwicht tussen budgettair realisme en sportieve ambitie. We wagen ons zeker niet aan financiële avonturen.” S

BREGT VERMEULEN

‘We hadden verwacht dat Dennis van Wijk zelf zou kiezen om Roeselare te verlaten.’

Patrick Verhamme

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content