In Roeselare werd de beslissing om zondagmorgen trainer Dirk Gee-raerd op non-actief te plaatsen, niet unaniem genomen. Voormalig voorzitter Luc Espeel, nog steeds voorzitter van de raad van bestuur, kreeg de beslissing zondagmiddag telefonisch te horen. “Als u mijn mening vraagt, vind ik dit geen goeie beslissing. Geeraerd heeft hier twee jaar het onderste uit de kan gehaald. Hij was gedreven, een vechter, van niemand bang. En altijd loyaal aan de club. Statistisch werkt een trainerswissel in hooguit vijftien procent van de gevallen. Dender had er vorig jaar baat bij, maar wie nog? Er is gewoon paniek uitgebroken. Men zegt: we moesten iets doen. Ik hoop dat het een schokeffect teweegbrengt, maar of dit het was wat moest gebeuren, weet ik niet.”

Ook voor de spelers moest Geeraerd niet weg. De groep stond nog achter de trainer. Dat was vorig jaar anders. Toen koos de club voor de trainer. Gevolg: dertien spelers gingen, zeventien kwamen. Technisch bétere spelers, maar minder bijtertjes. Van een Belgisch elftal evolueerde Roeselare naar een internationale mix. Op het veld bleef het zoeken en tasten. Heeft Roeselare niet gewoon onvoldoende kwaliteit voor eerste? Stefaan Tan-ghe: “Als je in de voorbereiding zelfs niet tegen tweedeklassers kan winnen, heb je misschien niet de kwaliteit die je dacht te hebben.” Luc Espeel: “Ik denk dat we kwalitatief te weinig hebben. We hadden beter zes spelers minder gekocht en met dat geld zes van een hoger niveau gehaald.”

Dat de club geen geld had voor nieuwe spelers, klopt niet, zegt de voormalige voorzitter, bijgetreden door secretaris Roland Deblaere: “We hebben nooit veel transfersommen betaald. Dat gebeurde de laatste jaren maar voor drie spelers. We zochten altijd voetballers die einde contract waren, maar nog gretig waren. Voor de spelers is meer geld beschikbaar dan vorig seizoen. Jaar na jaar is ons loonbudget gestegen.”

De voorbije jaren kon Geeraerd iedereen overtuigen dat Roeselare niet zou zakken. Dit seizoen was die over-mijn-lijkmentaliteit weg. Secretaris Deblaere: “Op een gegeven moment slaat de boodschap die voorheen werkte, niet meer aan. Als ik u iedere keer hetzelfde vertel, gaat u mij op een bepaald moment ook niet meer bellen.”

Ook voorzitter Antoine Van Eeckhout wil een trainer zien die, zoals Geeraerd de vorige twee jaar, weerbaarheid en vertrouwen brengt: “Op kwaliteit alleen kunnen wij het niet halen. Onze kwaliteit moet worden aangevuld door een felle dosis inzet en weerbaarheid. De twee vorige wedstrijden stond op het veld een team dat niets uitstraalde, dat achteruit voetbalde. De laatste keer dat we wonnen, was in de voorbereiding, tegen provincialer Rumbeke.”

Dat Roeselare net nu op het veld krasselt, komt ongelegen omdat de club het afgelopen jaar flink investeerde in het administratieve en commerciële luik. Daarvoor heeft het sinds kort acht mensen in dienst. Daarom zou een degradatie dit jaar zwaarder aankomen dan pakweg twee jaar geleden. Daar ligt de echte oorzaak van de trainerswissel. Van Eeckhout: “Als we terugvallen naar tweede, heeft dat meteen gevolgen voor ons budget. Dan moeten we misschien mensen ontslaan. We zijn nu op alle vlakken goed bezig. Dat maakt het zo frustrerend dat het niet loopt op het veld.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier