Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

door Koen Meulenaere

Maandag 24/2

Te laat voor onze vorige editie dienen wij vandaag terug te keren op de commotie rond het optreden van Bianca Vanhaverbeke (27), die met haar vrijmoedige choreografie de Freethiel in lichterlaaie zette voor aanvang van Beveren-Germinal Beerschot. In sommige kranten werd ze Bianca De Paepe genoemd, maar er was weinig paaps aan De Paepe, dat kunnen wij persoonlijk getuigen. Bianca is beroepsstripteaseuse en werkt voor VTM, een veeleer uitzonderlijke combinatie.

Nu moeten wij over bepaalde commentaren in de pers toch een en ander kwijt. Het zijn de sportjournalisten zelf die altijd aandringen op meer professionalisme bij SK Beveren, ze kunnen de club bezwaarlijk verwijten dat ze hun advies opvolgt en een echte professional op de mat zet. Natuurlijk : er is striptease en striptease. Je kan oneigenlijk gebruik maken van de cornervlag, zoals Nancy van Cisko Kid op Racing Genk met zichtbaar genoegen deed, maar je kan het ook een wat meer kunstzinnige invulling geven, zoals Bianca. Die in Het Laatste Nieuws liet optekenen : “Ikzelf vond het een aparte ervaring. Bij vriestemperaturen bijna volledig naakt gaan voor duizenden voetbalsupporters, je moet het eens meegemaakt hebben.”

Alleszins wensen wij krachtig te protesteren tegen de mannen van Het Nieuwsblad, die het optreden van Bianca tot flop van de week uitriepen : “Het moet niet altijd Prosper den Beir zijn, maar een stripteaseuse is wel helemaal het andere uiterste.” Op zichzelf is tegen deze stelling weinig in te brengen, maar het is niet de sportredactie van Het Nieuwsblad die hoog van de morele toren moet blazen. Hun eigen chef Frank Buyse is potverdorie de man die als hoofdredacteur van Menzo Kim Gevaert poedelnaakt op zijn cover zette, en op reusachtige reclamepanelen alom in het land.

Wij hebben ook ons idee over Jan Peeters (68), bondsvoorzitter, die in het journaal kwam melden dat dergelijke nummers niet thuishoren in een voetbalstadion. Hierbij schreeuwde zijn glunderende gelaat slechts één boodschap uit : “Meer van dat.” Er kan in de hele wereld geen voetbaltoernooi voor vrouwen worden georganiseerd of Jan is de volle drie weken ter plaatse. En zijn keuze voor Francine Borremans (49) lijkt ons ook niet helemaal katholiek, al evenmin als het dispuut tussen haar jongere broer Rudy en de kardinaal dat is.

“Dit dubieus spektakel schrikt vaders af om met hun kinderen naar het voetbal te komen”, beweerde Jan. Daar zijn wij zo zeker niet van. En trouwens : als dat zijn bekommernis is, waarom hebben we hem dan niet gehoord toen in diezelfde Freethiel, en op dezelfde plek op het veld, Frans Van Hoof en Georges Decolfmaeker a capella ‘You ‘ll never walk alone’ stonden te zingen ? Daar waren ook kinderen bij aanwezig. En wij zouden niet zo meteen durven te zeggen aan welk van de twee acts die het grootste trauma hebben overgehouden.

Michel D’Hooghe verplichtte in de jaren tachtig wel alle profclubs om bij het opkomen der elftallen de Radetzkymars te spelen ! En geloof uw scout : graaf Radetzky was een oorlogsstoker eerste klasse. Met Radetzky vergeleken zijn Bush en Saddam twee pax-apostelen. Of het nu tegen de Turken was, tegen Napoleon of tegen de Italianen, telkens hakte en schoot de veldmaarschalk erop los alsof zijn leven ervan afhing. Wat meestal ook zo was. Moet zo een bruut geëerd worden door een vol stadion, waar kinderen bij zijn ? Nee, dan liever iemand als Bianca Vanhaverbeke die de liefde predikt, zij het in wat extreme vormen.

Zaterdag 1/3

Over blote Kim gesproken : ze heeft haar indoorseizoen afgebroken omdat ze zich vermoeid voelde. Na exact 180 meter te hebben gelopen. En nadat ze eerst vijf maanden had stilgelegen. Wij kennen er maar één die een gelijkaardig palmares kan voorleggen, en dat zijn wij zelf. Wij voelen ons al vermoeid na 90 meter.

Gevaert moet goed beseffen dat haar op de korte sprint andere babes vooraf zijn gegaan. Karin Verguts is een naam, en vooral een figuur, die ons spontaan voor de geest springt. Lang voor de badpakkenspecial van P-Magazine een begrip werd en die van Sports Illustrated een mythe, etaleerde Verguts in uw eigen Sport Magazine al wat ze in de aanbieding had. En dat was niet niks. De vierhonderd moet ze lopen, Kim Gevaert. Roger Moens en Ivan Sonck hebben het nu toch genoeg gezegd, waarop wacht dat eigenzinnige wicht ?

‘Roger en Ivan hebben het nu genoeg gezegd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier