46.000 inwoners ongeveer, zoiets is het bevolkingscijfer van de gemeente Beveren. Reken daar nog wat mensen bij uit Sint-

Niklaas en wat volk van Linkeroever (tot Zwijndrecht) en dat is de vijver waaruit een voetbalploeg in Beveren moet vissen.

Waarom zou deze poging om een club leefbaar te houden wél lukken, terwijl andere keren het draagvlak onvoldoende bleek? Gaat de industrie nu wel in de boot springen? Jarenlang hoorde je in Beveren dat Bayer de ploeg zou overnemen. Vervolgens Morres Meubel. Nog later was Pioneer een hoofdsponsor, die jaarlijks 350.000 euro veil had voor shirtsponsoring, het zijn bedragen waar ze nu enkel nog van dromen.

Waarom zou het dus nu wél lukken? Omdat, zo hoor je, de lokale kmo’s meer instapbereidheid hebben dan vroeger én hun bazen meer interesse in voetbal. Shirtsponsor Remofrit, een bedrijf van aardappelverwerking, op kop, maar in zijn kielzog nog een reeks anderen. En de maatschappij Linkerscheldeoever, bevoegd voor de ontwikkeling van de Waaslandhaven, zorgt voor connecties met de club. Op de grote bedrijven rekent men niet. Fernand Huts van Katoennatie mag dan wel een goeie vriend van de burgemeester zijn, als zijn bedrijf fors in Beveren zou investeren, staat prompt ook Beerschot aan zijn deur. Al zal er wel iets komen, ongetwijfeld, want Katoennatie heeft grote plannen op Linkeroever.

Bewust werd ook gekozen voor het behoud van de naam Waasland als voorvoegsel, legt Dirk Poppe, manager van de club, uit. Het is Waasland-Beveren en niet omgekeerd. Poppe: “Omdat het Waasland voor ons belangrijk is. Dat de supporters Beveren zingen, stoort me niet, integendeel, ik krijg er kippenvel van. Maar we moeten ons op termijn als club van het Waasland confirmeren. Als we in eerste klasse leefbaar willen zijn, hebben wij de hele regio van Waasmunster tot Zwijndrecht nodig, op vlak van spelers, supporters én sponsoring.”

Op termijn – en in theorie is dat binnen de drie jaar – wil Beveren terug naar eerste klasse en terug naar een profstatuut, want ze snappen goed dat je de betere spelers niet naar de Freethiel haalt in de wetenschap dat ze tegen een laag loon om 18 uur moeten trainen. Manager Poppe: “Misschien moeten we in een volgende fase nadenken over het inbouwen van namiddagtrainingen. Daarom de spelers niet méér betalen, we blijven voorzichtig, maar je hebt dan wel een trainers- en medische staf nodig die je overdag vrij moet maken. Wij gaan nooit Anderlecht, Genk of Club Brugge worden, maar het Westerlo van het Waasland moeten we hier toch kunnen zijn. Waarom had Roger Lambrecht er anders zoveel voor over? Op 20 mei is de overeenkomst getekend. Wel, op 19 mei heeft hij Dirk Verelst nog een enorme offerte gedaan om het over te pakken. Voor Lokeren is dit geen erg positieve evolutie. Het heeft Gent aan één kant en nu beginnen wij weer te roeren. In Sint-Niklaas moest hij geen schrik van ons hebben, maar hier voelt hij

nattigheid.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content