Er kon een lach af bij Hugo Broos toen hij na de ruime zege tegen Westerlo zei dat hij geslaagd was voor zijn eerste examen. “Nog drie te gaan.” Hooguit zal hem een gelijkspel tegen Club Brugge worden vergeven, maar zelfs als de trainer slaagt, is Anderlecht niet uit de zorgen. Tussen club en trainer zat het nooit helemaal goed, tussen trainer en spelersgroep evenmin, en tussen de spelers is de liefde ook al niet groot. Precies de situatie waarin Anderlecht zich bevond toen het zich twee en een half jaar geleden van zijn vorige trainer, Aimé Anthuenis, ontdeed. Tel uit je winst. Anderlecht staat voor cruciale maanden, ook na Broos’ tussentijdse examens.

Cruciale maanden worden het vooral ook wegens de persoonlijke ambities van voorzitter Roger Vanden Stock. Het is een publiek geheim dat hij droomt van het voorzitterschap van de voetbalbond. Terwijl huidig preses Jan Peeters van een welverdiende winterslaap geniet, profileert Vanden Stock zich in het zogenaamde Strategic Committee van de voetbalbond. Dat werkt aan een hervorming van het kampioenschap. Onder de vijf leden bevinden zich ook profli-gavoorzitter Jean-Marie Philips en Michel Preud’homme. Dat is verwarrend, want die laatste twee voeren ook de profligacommissie aan die de problematiek van de buitenlanders en de jeugdopleiding grondig wil aanpakken. Van het Strategic Committee hebben ze daar zwijgplicht. Aan die schizofrene situatie schijnen ze zich nog te houden ook.

Hun loyaliteit steekt overigens fel af tegen het enorme onbehagen over de KBVB in de profligacommissie. Philips en Preud’homme vertolken er zelfs stilaan het inzicht dat de voetbalbond zich beter aanpast aan de federale staatsstructuur, dus splitst, en dat de profclubs zich afscheiden om hun eigen business te runnen. In het Strategic Committee komt Roger Vanden Stock naar verluidt niet verder dan een nieuw competitiemodel met veertien profclubs en play-offs. Twijfelen aan zijn gelijk doet hij niet, advies van externe deskundigen wijst hij af. Toen Herman Van Holsbeeck nog voor Lierse werkte, had hij al door dat zonder een plan voor de afvallers er nooit eensgezindheid over wat dan ook zou worden bereikt. Nu hij namens Anderlecht in de bewuste commissie zit, maken de politieke aspiraties van zijn baas hem monddood – nóg zo’n schizofrene situatie. Een autonome profliga ? Geen paars-wit item : Vanden Stock heeft er geen enkel belang bij zijn bondsambities te schaden door nu de dissident uit te hangen.

Toch is er één belangrijke reden waarom ook Roger Vanden Stock voor een nieuwe, zelfstandige profliga moet zijn. Toen jaren geleden het eerste tv-contract met Canal+ werd afgesloten, gebeurde dat met een clausule die de betaalzender te allen tijde recht op hoger bod verleende. Tot vandaag verhindert die clausule dat de profliga ook op het vlak van betaal- en digitale tv de markt kan laten spelen. De profliga verstuurde al een brief naar Telenet, dat Canal+ overnam, met de vraag de clausule te schrappen. Onvermijdelijk moet dat leiden tot een gevoelige stijging van de Belgische tv-rechten, maar allicht is Telenet niet gek. Een andere manier om eronder uit te komen, is dat de profliga zichzelf ontbindt en een nieuwe start neemt.

Hoe overtuigd iedereen ook is van de noodzaak van radicale verandering, zonder Anderlecht zal het niet bewegen. Roger Vanden Stock bevindt zich echter niet alleen in de spagaat tussen profliga en voetbalbond : ook Anderlecht heeft hem meer dan ooit nodig. In het naar zijn vader genoemde stadion speelt momenteel een machtsstrijd waaruit de club onmogelijk onbeschadigd tevoorschijn kan komen, als niet iemand de boel bij mekaar houdt. Nauwelijks een jaar na de pensionering van Michel Verschueren staat het vernieuwingsproject dat met zijn opvolger Herman Van Holsbeeck in de steigers werd gezet, al op de helling. Met name voor de financieel directeur is de lol er bijna af. René Trullemans was de eerste grote transfer van Van Holsbeeck : als hij opstapt, ziet het er voor de manager niet goed uit. Voor de hele club is het gezichtsverlies dan niet te overzien.

Aan Roger Vanden Stock nu om te bewijzen dat hij een moedig en verstandig voetballeider is.

door Jan Hauspie

Het lot van Hugo Broos, Herman Van Holsbeeck en heel het Belgisch voetbal ligt in de handen van één man.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier