Guy Mangelschots waarschuwde zaterdag in Het Belang van Limburg voor “barsten in de onderbouw sinds de machtswisseling”. Hij doelde op het gevoel van verwaarlozing dat leeft in de jeugdafdeling van STVV. “Men mag de eigenheid van de club niet aan de kant zetten”, lichtte hij later in het weekend toe. “Dat is ook nooit de bedoeling geweest van de nieuwe mensen. Zij hebben het belang van de jeugdwerking altijd onder ogen gezien, maar het is wat op de achtergrond geraakt. Dan moet je oppassen dat het niet van tafel valt. We gaan de goede dingen die er waren, weer een beetje meer naar het voorplan halen.”

“Het probleem in de jeugdwerking is dat er vandaag onvoldoende talent is”, antwoordt nieuwe baas Roland Duchâtelet. “Maar er wordt aan gewerkt. Het is wel degelijk een prioriteit voor ons. Dat heb ik ook altijd gezegd.” Duchâtelet begrijpt wel dat er een probleem is : “Er zijn een heleboel mensen bij gekomen. Dan heb je altijd een periode dat de oude garde het met argusogen volgt. Zo’n integratie verloopt nooit helemaal rimpelloos. We grijpen voortdurend in : er wordt continu in het oog gehouden wat wel en wat niet goed gaat. Het belangrijkste is hoe je met een probleem omgaat. Wij proberen constructief te zijn en een goed team uit te bouwen. Het probleem is dikwijls ook dat mensen hun frustraties niet altijd uitspreken. Dan kan je er ook niets aan doen. Maar er zijn hier niet méér problemen dan vroeger, denk ik. Problemen heb je áltijd in een organisatie. Ik maak me dus niet ongerust.”

Over Marc Wilmots is Duchâtelet tevreden. Dat zijn korte trainerschap bij Schalke 04 geen onverdeeld succes was, noemt hij “interpretatie” ; dat Wilmots geen ervaring had als technisch directeur, zegt hij niet te kunnen beoordelen. Het is volgens Duchâtelet zeker geen foute inschatting geweest de 35-jarige ex-Rode Duivel meteen grote verantwoordelijkheid te geven. “Ik denk dat hij zich zeer bewust is dat hij nog bij kan leren. Marc Wilmots is zeer ongecomplexeerd. Hij is niet de man die zegt : ik weet alles al. Iemand die dat zegt, daar kan je niets mee aanvangen. Er zijn in de hele eerste klasse weinig mensen verantwoordelijk voor een ploeg, die zoveel internationale relaties hebben en zo goed het internationale spelersveld kennen. Ik denk dat dát onder meer zijn toegevoegde waarde is, maar ook dat hij een aantal persoonlijke kwaliteiten heeft, die anderen misschien minder hebben. Zoals zijn stijl van omgaan met de mensen van zijn ploeg. Ik ben zeer tevreden met wat hij tot dusver met zijn knowhow heeft gedaan. Ik zeg niet dat de ploeg optimaal draait, maar het is ook niet zo dat hij echt slécht draait. Men moet kunnen erkennen dat Sint-Truiden in verscheidene matchen niet zo slecht heeft gespeeld. Marc Wilmots is goed bezig, denk ik. Ik maak me helemaal geen zorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier