Begin oktober was Roland Juhász (31) nog eens in België. Voor aanvang van de topper tegen Genk kreeg de Hongaar eindelijk zijn afscheid van het Anderlechtpubliek, nadat hij twee seizoenen geleden in alle stilte afgeserveerd werd door John van den Brom. En dat na acht jaar trouwe dienst in het Astridpark. “Het was heerlijk”, vertelt Juhász, “Anderlecht zal voor altijd een deel van mij blijven. Lijkt me logisch als je zo lang bij een club gevoetbald hebt, Wasilewski heeft dat ook. Bij de negatieve dingen uit het verleden wil ik niet langer stilstaan, ik onthoud vooral de warmte die ik van iedereen bij de club kreeg. Ik geef toe: ik mis Brussel.”

Tegenwoordig woont Juhász weer in Boedapest, hoewel hij voetbalt in Székesfehérvár, op zo’n zeventig kilometer van de Hongaarse hoofdstad. Het is de thuisbasis van FC Videoton, momenteel leider in de competitie. “Onze eerste tien wedstrijden van het seizoen wonnen we allemaal. Niet vanzelfsprekend, want elke ploeg trekt een dubbele muur op tegen ons. Videoton is de club met het grootste budget in Hongarije, maar dat is geen garantie op succes. Vorig seizoen eindigden we slechts als vierde. Dat had te maken met de mindere sfeer in de kleedkamer, er waren te veel buitenlanders zonder meerwaarde. Onze nieuwe coach, de Spanjaard Joan Carrillo (ex-assistent bij Espanyol, nvdr), is een uitstekende peoplemanager. Hij weet ons elk weekend weer op scherp te krijgen. Ik voel me bijzonder goed onder hem, scoorde ook al vier keer.”

Naast een landstitel met Videoton heeft Juhász nog een andere missie: Hongarije naar het EK 2016 leiden. Op 14 november spelen de Hongaren een belangrijke interland tegen Finland. “We komen uit een mindere periode, verloren onze eerste kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland, maar sinds Pál Dardai (jarenlang speler van Hertha Berlijn, nvdr) overnam als bondscoach waait er een frisse wind door de selectie. We zitten in een bizarre groep, waarin iedereen mekaar waard is. Het EK halen is dan ook een uitgesproken ambitie.”

Het moet de centrale verdediger en viceaanvoerder van de nationale ploeg ook helpen in zijn persoonlijke ambitie: “Ik wil recordhouder worden wat het aantal caps betreft en zo mijn stempel drukken op de geschiedenis van het Hongaarse voetbal. Ik zit nu aan 83 caps, het record staat op 101. Dat is echt een doel.”

Al is de 31-jarige verdediger ook al bezig met de verdere toekomst. “Ik heb nog wel enkele jaren in mij als voetballer, maar in principe is Videoton de laatste halte in mijn carrière. Ik wil mezelf hier de tijd geven om iets op te bouwen voor later. Zo ben ik sportmanagement beginnen te studeren”, vertelt Juhász, die mikt op een functie als sportief directeur.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier