Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Na een uur leken de Belgische beloften vrijdagavond hun kansen op kwalificatie voor het EK 2009 al te mogen opbergen. Na één op zes uit de eerste twee wedstrijden keek Jong België, dat volgende zomer naar de Olympische Spelen mag, plots tegen een 0-2-achterstand aan tegen Slovakije. Maar toen ontbond Roland Lamah zijn duivels. De door Anderlecht aan Roda JC verhuurde linksbuiten dribbelde zijn tegenstanders zoek en bracht ploegmaats en zichzelf in scoringspositie.

Nochtans was Lamah op de bank aan de partij begonnen. “Dat had me toch een beetje verrast”, zegt hij voorzichtig. “De vorige twee wedstrijden stond ik in de basis.” Maar in die wedstrijden scoorden de jonge Duivels niet één keer en dus gooide bondscoach Jean-François de Sart het vrijdag over een andere boeg. Jeanvion Yulu-Matondo, Lamahs spitsbroeder bij Roda, was de enige spits. Tot een blessure Sebastien Pocognoli naar de kant dwong en De Sart Lamah in het zicht van de rust al inbracht. Meteen zorgde hij met zijn snelheid en techniek voor gevaar.

“Dat verwondert mij niet”, zegt Daniël Renders, assistent-trainer van Anderlecht. Hij zag de interland niet, maar maakte Lamah de vorige twee seizoenen wel mee in de paars-witte A-kern. “Roland heeft schitterende acties en volgens ons heeft hij veel mogelijkheden. Daar twijfelen we niet aan. In Viareggio riepen ze hem uit tot man van het toernooi. Italiaanse journalisten en makelaars waren vol lof. Zijn grote probleem echter is dat hij er niet in slaagt een hele wedstrijd lang een hoog niveau aan te houden. Hij heeft black-outs en maakt daarin zwáre fouten die op topniveau worden afgestraft. Wij hebben altijd gedacht dat het aan zijn jonge leeftijd lag en dat het zou verbeteren, maar het verbeterde niet. Daarom hebben we gezegd : het is beter dat hij ergens wekelijks speelt en dat we zien hoe hij evolueert.”

Lamah zelf, die twintig wordt in december, wilde ook weg. ” Trop is trop, mijn geduld was op”, zegt hij. “De keren dat ik mocht spelen, heb ik nooit ontgoocheld, denk ik. Maar het is de visie van Anderlecht om vooral voor ervaren spelers te kiezen. Dat is hun keuze, maar zo zie ik het niet : in het moderne voetbal moeten de besten spelen. In Nederland kijkt men niet naar leeftijd en toch is het niveau van het kampioenschap hoger dan in België.”

Lamah is, samen met Yulu-Matondo, de enige speler die dit seizoen al alle wedstrijden speelde met Roda. Met drie doelpunten is hij clubtopschutter. Maar Anderlecht geeft hem niet op : voor het hem verhuurde, verlengde het zijn contract tot 2011. “En we verhuren hem zonder optie”, benadrukt Renders. “Dus Anderlecht beslist alleen wat er met hem gebeurt. Als wij in december zouden zeggen : ‘Hij komt terug’, dan komt hij terug. De situatie is anders ondertussen : hij zou niet meer het nummer drie of vier zijn bij ons op links, maar een echte concurrent voor de anderen.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier