ProBe komt op voor belangen van Belgische spelers.

door Matthias Stockmans

Jef Van der Jonckheyd (26, speler van BG Leuven) en Domien Loubry (24, speler van Optima Gent) stelden vorige week ProBe voor, een initiatief dat opkomt voor de belangen van de Belgische spelers in onze competitie.

Domien Loubry: “Alle supporters, begeleiders of basketbalspelers die net als wij vinden dat Belgen weer een rol van betekenis moeten spelen in onze competitie, kunnen zich via onze website (www.pro-be.be) gratis lid maken van ProBe. Op die manier hopen we genoeg leden te verzamelen om een soort pressiegroep te vormen, die impact kan hebben op beleidsmensen in België.”

Waarom nu?

“Er zijn veel mensen die het al lang beu zijn dat je al halverwege het seizoen weet wie er speler van het jaar zal worden omdat er zo weinig kandidaten zijn. Toen ik als jeugdspeler bij Antwerp begon, kon ik me spiegelen aan wel tien voorbeelden om het ook als profbasketter te willen maken. Die motivatie heeft de jeugd nu niet meer. Welk voorbeeld moeten ze nog volgen als ze weten dat meer dan de helft van de ploeg toch uit Amerikanen zal bestaan? Daardoor kiezen steeds meer Belgische spelers ervoor om in lagere reeksen te spelen in combinatie met een job. Zo help je het Belgische basketbal geen stap vooruit.”

Wat hopen jullie te bereiken? Een aanpassing van de reglementen, zoals bijvoorbeeld verplicht vijf Belgen op het wedstrijdblad?

“Oplossingen hebben we nog niet, in de eerste plaats willen we de mensen nu sensibiliseren. Als we dan sterk genoeg staan, kunnen we met een aantal belangrijke personen rond de tafel gaan zitten. Jacques Ledure ( manager van de nationale ploeg, nvdr) vertelde me al dat hij een pak ideeën heeft.”

Belgen zijn te duur, zeggen de clubs.

“Dat komt door onze wetgeving en die opmerking begrijp ik, maar is het voor een club geen betere investering om een Belg de kans te geven om te groeien dan een hele resem Amerikanen te kopen die na twee jaar toch weer weg zijn? Het is gewoon een feit dat veel van die buitenlandse trainers hun spelers meebrengen en dan weer vertrekken. Zoals de hele ploeg van Bree, die ineens naar Bergen ging.”

Zijn jullie niet bang om nu door de clubs of door de buitenlandse coaches in onze competitie als persona non grata beschouwd te worden?

“Toegegeven, daar hebben we even aan gedacht, maar ’t zou wel héél erg zijn als dit ons kwalijk genomen wordt. We zijn ook niet tégen buitenlanders, het valt niet te ontkennen dat veel van hen een meerwaarde bieden aan onze competitie. Van Trevor Huffman bijvoorbeeld heb ik ook al veel geleerd, maar het gaat ons om de derderangs Amerikanen die de plaats innemen van eigen jeugd. Bovendien moet je vaststellen dat ons kampioenschap op den duur nog weinig uitstaans heeft met een Belgisch kampioenschap. Als zelfs assistent-trainers buitenlanders zijn, gaat dat ons te ver.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier