Wij, de rolstoelgebruikers die elk weekend naar het voetbal gaan, zijn reeds 5 seizoenen bezig om daar één lijn in te krijgen. Maar de heren van zowel de KBVB als de clubs geven hieraan geen gehoor. Ik heb al naar de KBVB geschreven, maar daar krijg ik te horen dat het niet hun probleem is. Ik denk nochtans dat zij daar als hoofdorgaan heel veel kunnen aan doen. De clubs heb ik ook een schrijven gestuurd en van enkele heb ik ook een antwoord gekregen, namelijk van KV Mechelen, AA Gent, Lokeren, Charleroi en Moeskroen. Daarnaast heb ik ook een gesprek gehad met Lierse SK, de club waar ik zelf supporter van ben. Dit gesprek is heel positief verlopen. De clubs waar je het meeste begrip van zou verwachten – Anderlecht, Club Brugge en Standard – achtten het niet nodig om op ons schrijven te antwoorden.

Wat is nu het probleem voor rolstoelgebruikers in en rond de voetbalstadions ?

1. De parkeermogelijkheden voor invaliden bevinden zich zelden dicht bij de ingang van het stadion.

2. De plaatsen in het stadion waar de rolstoelgebruikers en hun begeleiders moeten zitten, laten in vele voetbalstadions te wensen over. Ofwel staat er een ijzeren hek voor met reclameborden die te hoog zijn, ofwel zitten we niet overdekt en worden we zeiknat als het regent. Geen enkel buffet is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en wij mogen en kunnen ook niet van onze plaatsen tijdens de wedstrijd. Om veiligheidsredenen moet de begeleider van de rolstoelgebruiker ook steeds bij hem blijven zitten, en dit mag bij bepaalde clubs niet.

3. In 90 procent van de voetbalstadions is geen aangepast sanitair in de omgeving waar wij moeten gaan zitten, of zelfs helemaal geen sanitair.

4. Bij 80 procent van de clubs mag er één begeleider per rolstoel gratis binnen. Waar betaald moet worden, schommelen de bedragen tussen de 10 en de 20 euro. De rolstoelgebruiker mag overal gratis binnen, behalve op Club Brugge. Daar moet hij 19 euro neertellen. Dit is een schande, meneer Antoine Van Hove. Bovendien zitten wij in Brugge op een onveilige plaats : achter het doel van de bezoekers met het vangnet voor de ballen áchter de plaats waar wij zitten.

Ons voorstel is dat alle voetbalclubs uit eerste en tweede nationale in samenspraak met ons (rolstoelgebruikers en begeleiders), de ordediensten en de mensen van de KBVB deze problemen oplossen. Voor de aanpassingen in het stadion is er tijd en geld nodig, maar alle clubs moeten in orde zijn betreffende de veiligheid, zowel voor de niet-valide mensen als voor de valide mensen. De invalide (rolstoelgebruikers) mensen worden al te vaak vergeten. Een artikel in de wet voor vermakelijkheden zegt dat 2 procent van de plaatsen voor invaliden (rolstoelgebruikers, mentaal gehandicapten, visuele gehandicapten, enz.) moet vrijgehouden worden en dat er zo dicht mogelijk bij de plaats van het evenement parkeermogelijkheden (1 op 25) moeten zijn, plus aangepast sanitair. De voetbalclubs en de Koninklijke Belgische Voetbalbond vallen hier ook onder.

François Rylant, Voorzitter rolstoelgebruikers K. Lierse S.K.,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content