Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ryan Giggs blijft tot 2009 bij Man. United.

In Spanje maakten ze onlangs een lijstje van de laatste romantici, spelers die hun club eeuwig trouw bleven. PauloMaldini is hét voorbeeld in Italië, Ryan Giggs dat van Engeland. De Wel-she spits van Manchester United, inmiddels 33, verlengde vorige week zijn overeenkomst tot 2009. Zijn debuut maakte Giggs op 2 maart 1991, tegen Everton. De kaap van de 700 wedstrijden in het shirt van United passeerde hij in maart 2007. Daar komen dus nog minstens anderhalf seizoen wedstrijden bij.

Misschien nog meer, maar dat wil Giggs vanaf nu elk seizoen weer bekijken. De linkerflankspeler werd vroeger geregeld geteisterd door hamstringblessures en wil zien hoe zijn lichaam de inspanningen blijft verteren. Om het allemaal iets beter te beheersen, zette hij vorige zomer een punt achter zijn carrière als international. Daar blijft hij steken op 64 caps (de eerste ook al in 1991) en 12 doelpunten. In 16 jaar topvoetbal pakte Giggs 9 titels, 4 FA Cups en won hij twee Europese bekers : één keer de CL en één keer de verdwenen EC2.

En toch had het anders kunnen lopen. Als kind speelde hij naast voetbal ook rugby. Niet alleen op school, maar ook in kleine clubs. Niet onlogisch als je weet dat zijn vader Danny Wilson (iemand met roots in Sierra Leone) een rugbyster was. Ryan, die de familienaam van zijn moeder aannam na de scheiding van zijn ouders, hield van de twee sporten en had net zijn eerste wedstrijd gespeeld voor het graafschap Lanca- shire toen Manchester United hem wilde. Een deel van de overeenkomst hield in dat Giggs geen andere sporten meer mocht beoefenen. Hij moest dus tot zijn grote spijt het rugby laten vallen.

Naar aanleiding van de voorbije wereldbeker rugby liet Giggs in de kranten optekenen dat zijn carrière misschien heel anders had kunnen lopen, mocht United hem die eis niet hebben opgelegd. Een fan is hij altijd gebleven, samen met Rio Ferdinand, PaulScholes en JohnO’Shea miste Giggs amper een minuut van het WK. Ook in de spelersbus wordt vaak, op de weg terug naar Manchester, naar rugby gekeken.

Didier Drogba (29) wil Chelsea verlaten. De Ivoriaanse spits vindt de sfeer na het vertrek van José Mourinho maar niks. Drogba speelt sinds 2004 voor de Londense club. In november 2006 tekende hij nog voor vier jaar bij.

Het is Arsenal menens in het afblokken van kandidaat-overnemer AlisherUsmanov, op dit moment eigenaar van 23 procent van de aandelen. De andere grote aandeelhouders spraken af dat ze voor april 2009 geen aandelen meer verkopen, tenzij aan mekaar, en dat van 2009 tot 2012 de getrouwen de voorkeur moeten krijgen als er toch pakketten op de markt komen. Op die manier hoopt men de Rus te ontmoedigen.

Het goeie seizoen van Tottenham vorig jaar (kwartfinale UEFA Cup én een vijfde plaats in de eindstand) heeft ook zijn weerslag op de jaarresultaten. De Spurs maakten vorig seizoen ruim 42 miljoen euro winst. Ondervoorzitter Paul Kemsley nam wel ontslag. Kemsley was een van de voorstanders van de komst van Juande Ramos (FC Sevilla) als nieuwe manager, maar dat lukte niet. De man wil zich nu officieel meer met zijn zaken in de Verenigde Staten bezighouden.

Sammy Lee moest zijn conclusies trekken uit de problemen bij Bolton en ging woensdag “na onderling overleg” weg bij de club. Bolton benaderde Steve Bruce (Birmingham City) voor de opvolging, maar die wil eerst de ontwikkelingen rond overnemer Carson Yeung afwachten alvorens een beslissing te nemen. City belette wel officieel gesprekken. Bruce is al zes jaar manager van City, maar vreest dat de komst van Yeung voor hem het einde zal betekenen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier