Lazio lijkt weer niet te kunnen bevestigen.

Sinds Lazio in 2000 de titel pakte, gingen de resultaten in dalende lijn. Toen de Romeinse club zich vorig seizoen kwalificeerde voor de CL, mocht dat een klein mirakel genoemd worden. Coach Delio Rossi verbaasde vriend en vijand en haalde ondanks drie strafpunten de derde plaats, vlak voor AC Milan. De verwachtingen voor het huidige seizoen waren dan ook hoog: Lazio zou het duo uit Milaan het vuur aan de schenen leggen. Halverwege de competitie is de balans al heel wat minder positief. De ploeg uit Rome hangt op een troosteloze twaalfde plaats, amper vijf punten boven de degradatiezone. In 23 wedstrijden kon de club van onze landgenoot Gaby Mudingayi – als controlerende middenvelder een van de sterkhouders – amper zes keer winnen, waarvan maar één keer buiten het eigen Stadio Olimpico. Bovendien zit ook de Europese campagne van de Biancocelesti er al op.

Een duidelijke oorzaak voor de zwakke prestaties is moeilijk te vinden. Het gaat dit seizoen op zowat elk vlak verkeerd. Scoren lukte de voorbije weken moeilijk en de verdediging slikte nu al evenveel doelpunten als vorig jaar op een heel seizoen. Een groot deel van het probleem is de blessuregevoeligheid van het team. Naast de letsels van onder meer Valon Behrami en talent Lorenzo De Silvestri ontsnapt ook het middenveld niet aan de malaise. Nadat eerder aanvoerder Stefano Mauri een maand langs de kant stond met een spierscheur, mist de ploeg nog steeds vaste waarden Massimo Mutarelli en Fabio Firmani. Ook Tommaso Rocchi lijdt onder de slechte resultaten: vorig seizoen was de kale spits nog goed voor zestien doelpunten, maar de laatste weken leek hij de weg naar het doel amper te vinden. Reken daar nog de twijfelachtige reputatie van doelman en ouderdomsdeken Marco Ballotta bij, en de de flauwe prestaties lijken al niet meer zo onlogisch.

Zondag herpakten de Biancocelesti zich: ze wonnen in eigen huis met 3-0 van Atalanta Bergamo, onder meer dankzij twee goals van Rocchi. Lazio zal de komende weken sterk voor de dag moeten komen, want de ploeg mag de wei in tegen een aantal rechtstreekse concurrenten in de degradatiestrijd. Ook Juventus, Inter en de derby tegen AS Roma staan nog op het menu. Lazio zal het onderste uit de kan moeten halen om niet nog verder af te dalen.

Ronaldo (31) zakte tijdens de inhaalwedstrijd tegen Livorno (1-1) door zijn linkerknie, en scheurde daarbij een pees. Hij zal zeker negen maanden out zijn. Die diagnose werd bevestigd door een medisch team in Parijs, waar de Braziliaanse spits vorige week donderdag al onder het mes ging. Professor Gérard Saillant, die de onfortuinlijke Ronaldo in 1999 en 2000 al eens opereerde, zei dat er helemaal geen sprake is van een einde van zijn loopbaan.

Giovanni Trapattoni wordt de nieuwe bondscoach van Ierland, een van de tegenstanders van Italië in de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Hij doet eerst wel nog het seizoen uit bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Voormalig international Marco Tardelli wordt de assistent van Trap.

Inter won het prestigieuze jeugdtoernooi van Viareggio. De selectie onder 21 versloeg in de finale Empoli met strafschoppen, nadat de eindstrijd op 2-2 was geeïndigd. Beide Interdoelpunten werden gemaakt door supertalent Marco Balotelli.

De transferperikelen rond Túlio De Melo lijken eindelijk opgelost. De Braziliaanse spits van Le Mans tekende tijdens de winterstop een contract bij zowel Parma als Palermo, maar zal volgend seizoen toch aan de slag gaan bij Palermo. Parma krijgt wel de helft van de rechten op de speler.

Wie een slordige 30 miljoen euro op overschot heeft, mag zich melden bij Aldo Spinelli. De Livornovoorzitter wil de club verkopen. Hij voerde vorige week al gesprekken met een groep overnemers. Onder Spinelli steeg Livorno van de Serie C naar de Serie A. Vorig seizoen speelde de club zelfs in de UEFA Cup.

STEVEN VAN DUYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier