Romelu en de hand van James Storme

Roger Lukaku houdt Rudi Cossey, destijds verdediger bij Club Brugge, af. © PHOTONEWS

Tijdens het seizoen 1992/93 ontplofte Roger Lukaku als spits van Boom. Toch degradeerde de club. Op het einde van die campagne was er voor Lukaku wel een moment van groot geluk.

In 1992 promoveerde Boom voor de derde keer in zijn geschiedenis naar eerste klasse. Het was heerlijk toeven in het Villapark waar Boom zonder complexen voetbalde, naar het beeld van de flamboyante trainer James Storme. Die weigerde zich op de tegenstander in te stellen omdat dit, zo zei hij, alleen maar je concept doodt. Hij wilde in Boom bewijzen dat voetbal veel meer is dan wat tactisch geschuif. Boom voetbalde zeer aanvallend, er werd Storme wel eens naïviteit verweten. Maar de coach wist wat hij deed. Boom had een gammele verdediging. ‘En als je zwak bent, moet je slim zijn’, pleegde Storme wel eens te zeggen.

James Storme, ooit een snelle linksbuiten die onder meer voor KAA Gent en Standard voetbalde, was een flamboyante persoonlijkheid die oogde als een blitse zakenman. Hij reed met een gele Ferrari, praatte met gloed en pathetiek en ging niet gebukt onder een gebrek aan zelfvertrouwen. Hij vond dat overtuigen een van zijn grootste kwaliteiten als trainer was. Storme, toen 49, werd als coach tot dan nooit gevraagd en dat vond hij niet onlogisch. Hij kon immers niets voorleggen. Behalve zijn grote mond, zoals hij het zelf schertsend zei.

Boom begon uitstekend aan het seizoen, maar kreeg dan een terugval. Het kon zich tot op twee speeldagen van het einde handhaven, maar uiteindelijk viel de degradatie niet te verhinderen. Ook al beschikte Boom met Roger Lukaku over een zeer balvaste spits. Een van de beste aanvallers van België, riep Storme. Lukaku zat in zak en as na de tuimeling naar tweede klasse, maar kende op het einde van dat seizoen wel een moment van groot geluk: hij werd op 13 mei 1993 vader van een flinke zoon. Die kreeg de naam Romelu.

Door zijn prestaties hoefde Roger Lukaku niet terug te keren naar het toenmalige Zaïre, nu RD Congo. Hij kreeg een mooi aanbod van Seraing. En Romelu zou later aan zijn carrière beginnen in de jeugd van… Boom, inmiddels na een fusie omgedoopt in Rupel Boom. Zo heeft James Storme onrechtstreeks een hand in de carrière van Lukaku. Hij zou na zijn korte passage in Boom nog KV Kortrijk, Lokeren, Beerschot, Mons en Roeselare trainen. Storme bleef er telkens naar één seizoen en deed niet altijd die rit uit. Vandaag is de Gentenaar 76 jaar en verricht vooral in Afrika scoutingwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier