Romelu

Romelu Lukaku hees zich vrijdagavond tegen Mexico naast Paul Van Himst en Bernard Voorhoof in de topschuttersstand van de Rode Duivels. De ex-Anderlechtspeler is pas 24 en zal zijn voorgangers dus ver achter zich laten.

De spits van Manchester United had voor zijn dertig goals 64 interlands nodig. Dat is zeventien minder dan Paul Van Himst, maar drie meer dan Bernard Voorhoof. Hierbij dient wel opgemerkt dat in de tijd van Van Himst en zeker van Voorhoof er niet gevoetbald werd tegen dwergen als Andorra, San Marino en – op één keer na in het geval van deze laatste – Luxemburg.

Bernard wie, zullen veel voetballiefhebbers zich afvragen. Voorhoof speelde van de jaren 20 tot na Wereldoorlog II voor SK Lierse en was vooral sterk met het …. voorhoofd. Hij is, na Bert De Cleyn en Jef Mermans, de nummer drie op de ranglijst van topschutters aller tijden in de Belgische hoogste klasse. Voorhoof was, samen met de Fransen Edmond Delfour en Etienne Mattler en de Hongaar Nicolae Kovács, de enige speler die deelnam aan de drie vooroorlogse WK’s (1930, 1934 en 1938).

Van Himst was in de ogen van de oudste Lukaku wellicht toch meer een aangever dan een afwerker en hij heeft waarschijnlijk nog nooit van Voorhoof gehoord. De Mancunian schoof Luc Nilis naar voor, toen hem gevraagd werd wie de beste Belgische aanvaller ooit is. Dit omdat de Limburger topschutter in een buitenlandse competitie (Nederland) werd. Geweldige voetballer, maar als Rode Duivel nooit echt in de armen gesloten. Behalve na de barragematchen tegen Ierland voor het WK 1998.

Of Voorhoof beter was dan Lukaku zullen we nooit weten. Niemand van ons zag hem ooit spelen en beelden zijn er niet of nauwelijks. Toch durf ik hier een speler te noemen die ik zelf ook nooit aan het werk zag, maar met wie ik later – toen hij voor de krant Het Volk onze allereerste analist was – meerdere keren op café heb gezeten: Jef Mermans. Ik baseer me daarvoor op de mening van wijlen Jan Wauters, die ‘de Bombardier’ wel zag spelen, en hem op één zette in zijn top 100 van het Belgisch voetbal.

Doelpunten zeggen echter niet alles. Ook na dertig goals voor de Rode Duivels is het onduidelijk hoe hoog we Lukaku moeten inschatten. Vorig seizoen eindigde hij net na Harry Kane in de topschutterslijst van de Premier League. Dat gebeurde echter bij Everton, waar het hele aanvalsspel op hem was ingesteld en vooral tegen de kleinere clubs.

Bij Manchester United begon hij indrukwekkend, met zes goals in zijn eerste zes wedstrijden. Een evenaring van het record van de Fransman Louis Saha. Het is echter al van voor de vorige interlandbreak geleden dat hij nog voor United scoorde. Lukaku staat al zeven matchen droog op clubniveau. Zodra de teams uit de top zes zich meldden, viel de doelpuntenmachine stil.

José Mourinho moest zijn aankoop zelfs in bescherming nemen tegen de eigen fans, die blijven morren telkens de Belg niet scoort. Lukaku is immers een Mourinhospeler: groot, sterk en snel. Hij is geen Man Unitedspits: technisch, virtuoos.

Tony Cascarino, de legendarische ex-targetman van Ierland, vreest dat de steun van Mourinho ook vooral woorden zijn. Hij baseert zich daarvoor op het feit dat de Portugees Lukaku terugfloot toen die in de Champions League tegen Benfica de bal op de stip legde en Daley Blind de penalty liet omzetten.

De Britse pers heeft Romelu ook nog niet overtuigd. Na de jongste competitiewedstrijd, de topper bij Chelsea, kreeg hij kritiek op basis van de statistieken: hij had niet één baltoets gehad in de box van de thuisploeg en de bal in totaal slechts 28 keer geraakt. Het minste van alle spelers en precies even vaak als Fellaini, die minder dan een half uur voor tijd inviel.

Ook zijn twee goals tegen Mexico maakten weinig indruk aan de andere kant van het Kanaal: ‘Bij de eerste goal raakte hij de bal zo slecht dat de doelman compleet verrast werd en hij met de bil binnenduwde’, schreef The Times.

Romelu Lukaku is veroordeeld om te scoren en te blijven scoren om de criticasters het zwijgen op te leggen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Belgische topschutter veroordeeld om te scoren en te blijven scoren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content