Zaragoza kan zijn torenhoge ambities niet inlossen.

Vorige woensdag kwam het in de zestiende finales van de Copa del Rey tot een grote verrassing: Zaragoza verloor immers met 1-0 van derdeklasser Pontevedra, na een doelpunt van de Argentijn Victor Ornazabal. Er blijft na- tuurlijk nog een return om de zaak recht te trekken, maar het verlies illustreert het moeilijke seizoen van de club.

Zaragoza begon nochtans met torenhoge ambities aan de competitie. Dat blijkt al uit het lijstje ronkende namen van de aangetrokken spelers: de Argentijnse verdediger RobertoAyala (34, Valencia), verdediger FranciscoPavón (27, Real Madrid), doelman JavierLópezVallejo (32, Recreativo Huelva), de Braziliaanse spits RicardoOliveira (27, AC Milan), de Braziliaanse middenvelder Matuzalem (27, Shakhtar Donetsk), middenvelder Gabi (24, Atlético Madrid) en verdediger JavierParedes (25, Getafe). GabrielMilito (27), de Argentijnse sterkhouder achterin, verhuisde naar Barcelona, maar zijn broer DiegoMilito (28), die vorig seizoen met de ogen dicht de weg naar doel vond, bleef.

Trainer VíctorFernández (46) had dan ook reden om optimistisch te zijn. Hij wilde graag met zijn team uitgroeien tot dé seizoensrevelatie. “Het is mijn ultieme droom om eens kampioen te worden”, verklaarde hij net voor de competitiestart. “Dat is de enige trofee die nog op mijn palmares ontbreekt. Ik won al de Spaanse beker, de EC II in 1995 tegen Arsenal en de Intercontinentale beker met FC Porto, maar nog nooit de titel.”

Vandaag weerklinkt een ander geluid. De coach lijkt te hebben ingezien dat zijn ambities veel te hoog lagen. “We begonnen eigenlijk pas met de tweede fase van een groot project, dat tot doel heeft een vaste waarde te worden op het Europese toneel, in de Champions League of de UEFA Cup. Het belangrijkste is dat we elk jaar Europees kunnen spelen. De successen die we vorig jaar behaalden, moeten meer zijn dan een strovuurtje. We streven naar een zekere continuïteit. Daarom is de beker dit seizoen van bijzonder groot belang. We hebben daarin een zekere traditie te verdedigen.” In de terugwedstrijd tegen Pontevedra zullen ze revanche moeten nemen.

Spanje kwalificeerde zich vorig weekend voor Euro 2008. Aan een gelijkspel tegen Zweden had het team van bondscoach Luis Aragonés eigenlijk genoeg, maar het team zorgde via een 3-0-zege voor een mooie kers op de taart van de campagne. De doelpunten werden gescoord door Joan Capdevila, Andrés Iniesta en Sergio Ramos. Spanje zal bij het Europees kampioenschap nochtans geen reekshoofd zijn.

De beloften wonnen hun wedstrijd tegen Polen ook al met 3-0. Daardoor nemen ze samen met Rusland de leiding van de groep.

Samuel Eto’o (26), de spits van FC Barcelona, die aan het herstellen is van een scheur aan de achillespees, moet normaal gezien binnen een maand opnieuw speelklaar zijn. Zijn ploeg zou graag hebben dat hij verzaakt aan de Afrikaanse landenbeker, maar de Kameroense spits ziet dat niet zitten. “Elke selectie voor de nationale ploeg blijft voor mij een hele eer”, liet hij optekenen.

Yourkas Seitaridis (26), de Griekse verdediger van Atletico Madrid, werd maandag in Finland geopereerd aan de achillespees.

Jesús Navas (22), de middenvelder van FC Sevilla, zal zijn contract verlengen tot 2013.

Gorka Iraizoz (26), de doelman van Athletic Bilbao, liep een zware spierscheur op en moet een maand aan de kant blijven.

Pedro Villaroel, de voorzitter van Levante, deelde aan de beheerraad van de club mee dat hij de vereniging van de hand wil doen.

Chris Coleman, de Welshe trainer van Real Sociedad, verklaarde aan de DailyMail dat hij de club zal verlaten als die wordt overgenomen door Chinese investeerders. De club uit San Sebastián heeft het na de degradatie naar de Segunda División van enkele maanden geleden bijzonder moeilijk. Vorige donderdag diende de beheerraad van de club collectief zijn ontslag in.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier