Van Guus Hiddink hoeft Jefferson Farfán niet te weten of ‘ik word’ met een d of t wordt geschreven. De 21-jarige Peruaan, buiten het veld een ingetogen, bijna verlegen ogende 1,74 meter kleine speler, beheerst immers de voetbaltaal. Daar gaat het de trainer en technisch directeur van PSV om. Farfán is geen vedette, maar spreekt vooral op het veld : zeventien doelpunten in de competitie en twee van de vijf PSV-treffers in de Champions League. Bijna al zijn goals waren belangrijk of beslissend. Dat past bij Farfán, die als een roofdier in de spits wordt omschreven. Hij zwerft snel en lichtvoetig door de linies en slaat plots toe. De Zuid-Amerikaan incasseert, deelt uit en was spraakmakend met zijn fopduiken.

Hoofd opleidingen Joop Brand geniet van een voetballer als Farfán. “Die jongen staat veel dichter bij de natuur dan wij”, verklaarde hij in de Volkskrant. “Moet je dat lijf zien ! Als je onze jongens soms ziet, dan denk je dat ze alles breken.” Brand roemt vooral zijn instelling. “Hij is geen ‘ja, maar’-figuur. Jefferson is gehard in het meedogenloze straatvoetbal. Nooit excuses of zeikverhalen.”

Bij PSV houden ze van Farfán, de club heeft een traditie met succesnummers uit Zuid-Amerika. Ze zijn hongerig, in de goede zin van het woord. Farfán is afkomstig uit de armoede van Lima, de miljoenenstad van Peru. Dat impliceerde blootsvoets voetballen op stenen en zandvlakten. Hiddink : “Hij kwam als een ruwe bolster en is wat verlegen, maar hij is toegankelijk en aangenaam als mens. Hij is zich zeer bewust van zijn kwaliteiten.”

Zijn eerste seizoen was behoorlijk, met acht competitiedoelpunten in 28 duels. PSV waardeerde zijn veredelde jeugdcontract op en de Peruaan sprak zijn ambities uit : een grotere bijdrage aan de doelpuntenproductie. Hij hield woord. Hiddink heeft de intentie om het nog twee jaar doorlopende contract open te breken en te verlengen, want scouts van de Europese topclubs ontdekten ondertussen ook al Farfán. Hij staat in het rapport van Chelseascout Piet de Visser.

Edgar Davids (Tottenham) en Roy Makaay (Bayern München) zijn de voornaamste afwezigen in de selectie van Marco van Basten voor de oefeninterland tegen Ecuador. Een duidelijk teken dat de Nederlandse bondscoach geen rekening houdt met namen. Voor de volgende vriendschappelijke wedstrijd, op 27 mei tegen Kameroen stelt Van Basten zijn definitieve WK-selectie samen. Wesley Sneijder (Ajax), André Ooijer (PSV), Rafael van der Vaart (Hamburg) en Robin van Persie (Arsenal) zijn geblesseerd. Martijn Meerdink (AZ) werd na zijn zware knieblessure opnieuw opgeroepen, Mark van Bommel (Barcelona) moet zich bewijzen.

Diego Biseswar (17) wordt drie weken uit de A-kern van Feyenoord gezet nadat hij bij de A-junioren werd uitgesloten voor een obsceen gebaar naar de scheidsrechter.

Tomás Galásek (32, Ajax) is vier tot zes weken niet inzetbaar door een spierscheur in de linkerdij. Bij John Heitinga werd een nierkneuzing vastgesteld die hem minstens vijf weken van de velden zal houden. PSV heeft Hans Vonk (36) op het oog als doublure voor Gomes, aangezien Edwin Zoetebier zijn afscheid aankondigde.

FC Den Bosch is bijzonder tevreden over centrale verdediger Wim Raymaekers (20). Het contract van onze landgenoot werd verlengd tot 2008.

Mario Been wordt zo goed als zeker de nieuwe coach van NEC. De onderhandelingen waren afgelopen weekend in een vergevorderd stadium. De oud-international traint nu Excelsior.

VOLGENDE SPEELDAG

3/03 NEC – AZ 4/03 Vitesse – Roda, Willem II – Groningen, NAC – RBC, PSV – Heerenveen 5/03 RKC – Den Haag, Ajax – Sparta, Feyenoord – Utrecht, Twente – Heracles

TOPSCHUTTERS

1. Huntelaar (Heerenveen/Ajax) 24 goals ; 2. Arveladze (AZ) 20 goals ; 3. Kuijt (Feyenoord) 18 goals ; 4. Farfán (PSV) 17 goals ; 5. o.a. Rosenberg (Ajax) 12 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier