De vierde plaats van Palermo is geen verrassing.

Dat Palermo mogelijk een CL-ticket zal binnenhalen, daar zijn verschillende verklaringen voor. Vooreerst is er sprake van een grote continuïteit. Met uitzondering van de Argentijnse aanvallende middenvelder JavierPastore (20), die de jongste drie maanden een van de belangrijkste assistgevers van de Serie A werd, is de groep dezelfde als degene die vorig seizoen 57 punten bijeensprokkelde. Het team is dus goed gerodeerd, temeer omdat coach Delio Rossi iedereen op dezelfde plaats laat, terwijl voordien Walter Zenga de verdediging door elkaar had gehusseld.

Belangrijk is ook dat Palermo geen nukkige vedetten heeft, maar vooral brave jongens. Niet dat ze nooit eens een discotheek durven binnen te stappen, maar ze proberen wel elk conflict in de groep uit de weg te gaan. Het mooiste voorbeeld is de Braziliaanse centrale middenvelder FábioSimplicio (30), die afgelopen zomer botste met het bestuur omdat het hem niet naar AS Roma liet vertrekken. In plaats van daarover te mokken, antwoordde hij zo goed op het veld dat zelfs de Braziliaanse bondscoach Dunga hem nu volgt. Ook nadat hij tijdens de afgelopen transferperiode niet naar Inter mocht vertrekken, reageerde de Zuid-Amerikaan op dezelfde manier: hij maakte onder meer op het veld van Parma een belangrijk doelpunt. De Uruguayaanse spits EdinsonCavani (22) tapt uit hetzelfde vaatje. Hoewel hij niet akkoord gaat met de voorgestelde contractverlenging blijft Tronco in de eerste plaats zijn dribbelkunsten tonen om zijn club te helpen.

Ook het naderende WK heeft een positieve impact. Heel wat spelers azen nog op een ticket voor Zuid-Afrika. Dat geldt onder meer voor de andere Uruguayaanse spits Abel Mathías Hernández (19), die van elke speelkans – zoals tegen Juventus – gebruikmaakt om te scoren.

Kortom, de nabije toekomst ziet er even rooskleurig uit als het clubshirt. Volgend seizoen kan echter moeilijk worden. Sterke man MaurizioZamparini sluit niet uit dat hij, net als eerder, al zijn sterkhouders laat vertrekken.

Mario Balotelli (19) verklaarde dat hij sterker is dan Cristiano Ronaldo en met Italië naar het WK zal gaan. Het is nog niet duidelijk wat bondscoach Marcello Lippi daarvan vindt. Tot nu toe liet die alleszins verstaan dat hij de Interspits niet zou selecteren, ook al mocht hij honderd voetballers meenemen naar Zuid-Afrika. Ondertussen zitten de onderhandelingen over een contractverlenging tot 2015 (voor een jaarloon van 2,5 miljoen euro) helemaal in het slop.

De fans van Atalanta Bergamo drukten hun onvrede uit door het blokkeren van de spelersbus aan het stadion. Rond 13.30 uur omcirkelden een dertigtal ultra’s met een scooter het voertuig. De chauffeur werd verplicht om enkele minuten halt te houden.

Volgens het financiële consultantbureau Deloitte bezet Juventus de achtste plaats in een ranglijst van Europese topclubs met de hoogste omzet. Ondanks een tegenvallend seizoen staat de Oude Dame vlak voor Inter en AC Milan.

Na 26 speeldagen ligt het gemiddeld aantal toeschouwers iets hoger dan een jaar geleden. Er daagden per wedstrijd 24.559 fans op, tegenover 24.167 vorig seizoen. Het record werd genoteerd op de 13e speeldag (29.406). Inter (55.063) voert het klassement aan voor Napoli (49.228), Milan (40.251), AS Roma (35.695) en Lazio (32.829).

Gaby Mudingayi was een van de belangrijkste bewerkers van de zege van Bologna tegen Napoli, zodat zijn ploeg nu zeker is van het behoud. Jean-François Gillet en AS Bari, die de jongste acht wedstrijden telkens minstens één tegengoal hadden geslikt, slaagden er tegen Chievo in de nul te houden. Er werd zo een einde gemaakt aan een reeks van vier opeenvolgende nederlagen.

Ezequiel Lavezzi, de spits van Napoli, kocht een Ferrari California voor 170.000 euro in de lichtblauwe kleuren van zijn club.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier