Krkic hoopt op veel speelkansen.

Barcelona heeft al zijn eerste trofee van het seizoen beet. De Catalanen versloegen in de terugwedstrijd van de Spaanse supercup immers Athletic Bilbao met 3-0 nadat ze ook al de heenmatch met 1-2 hadden gewonnen. Komende vrijdag trappen de Blaugrana in Monaco het echte Europese seizoen op gang met de Europese supercup tegen Shakhtar Donetsk. Waarna ze volgende maandag ook hun eerste wedstrijd in de Liga spelen tegen Sporting Gijón. Rechterflankaanvaller LionelMessi zal daarin niet van de partij zijn, want hij verkreeg van coach Josep PepGuardiola het recht om te rusten en zich zo beter voor te bereiden op de cruciale WK-kwalificatie-interland tussen Argentinië en Brazilië op 5 september. Dat biedt wellicht kansen aan de jonge BojanKrkic, die op het rotatiesysteem zal moeten rekenen om speelgelegenheid te krijgen.

De kleine aanvaller, die op 28 augustus zijn negentiende verjaardag viert en vorige zondag tegen Athletic Bilbao de derde goal scoorde, is niet rouwig over de komst van de Zweedse topaankoop ZlatanIbrahimovic. “Natuurlijk zorgt die voor veel concurrentie. Maar die is er bij alle grote clubs. We kunnen trouwens zeker complementair zijn.”

Nogal wat clubs hadden Krkic, die voor het eerst net als Eden Hazard zijn grote talent showde tijdens het EK onder zeventien jaar in 2007 in Doornik, graag gehuurd. Maar de pocketvoetballer blijft liever bij Barça, waar hij al aan zijn derde seizoen toe is bij de A-kern. “Het was niet evident om als zeventienjarige een kleedkamer vol vedetten binnen te stappen”, herinnert hij zich. “Spelen tegen volwassenen had ik bij de filiaalclub al geleerd. Maar dat is nog iets anders als dagelijks tussen de sterren te vertoeven.”

Inmiddels debuteerde Bojan Krkic in 2008 ook bij de Spaanse nationale ploeg. Dat gebeurde op zo’n vroege leeftijd dat sommigen van mening zijn dat die selectie er vooral kwam om te vermijden dat Krkic voor Servië zou opteren. “De Servische bondscoach RadomirAntic belde inderdaad met mijn vader om te weten wat mijn bedoelingen waren. Maar voor mij was het altijd duidelijk dat ik de kleuren van Spanje wilde verdedigen.”

Toch vroeg hij na die eerste selectie om niet mee te moeten doen aan Euro 2008. En daar heeft hij nog altijd geen spijt van. “Het was voor mij al een lang en mooi seizoen geweest, waarin mijn leven radicaal veranderde. Ik was een vedette geworden, die voortdurend werd aangeklampt. Ik had echt een break nodig om alles wat ik had meegemaakt te kunnen verteren.”

Alvaro Negredo (22), die eigendom is van Real Madrid maar zich vorig seizoen ontpopte tot uitblinker bij Almería, tekende een contract voor vijf jaar bij FC Sevilla, dat 15 miljoen euro voor hem betaalde. “Ik wilde in Spanje blijven. Hier kan ik een volgende stap zetten richting top”, verklaarde hij.

Rubén Baraja (34), de middenvelder van Valencia, zal de competitiestart missen als gevolg van een spierscheur in de rechterbil die hij opliep in de oefenmatch tegen FC Sevilla. Hij is vier tot vijf weken out en er dus zeker niet bij in de openingswedstrijd tegen FC Sevilla.

Tom De Mul (22) wordt uiteindelijk door FC Sevilla niet uitgeleend aan Xerez maar aan Real Mallorca. De club uit de Balearen kondigde daarnaast ook de komst aan van de Portugese middenvelder Bruno China, die vorig seizoen schitterde bij Leixoes en van Rubén González, een verdediger van Celta de Vigo.

David Prieto, de 26-jarige verdediger van FC Sevilla zal opnieuw worden uitgeleend aan Xerez, een ploeg waaraan hij twee jaar geleden ook al werd verhuurd.

Real Madrid versloeg in een wedstrijd ter gelegenheid van het eeuwfeest van Borussia Dortmund de Duitsers met 0-5. Wesley Sneijder (25) houdt vast aan zijn contract en wil tot elke prijs proberen om zijn plaats te behouden.

Espanyol speelde in speciale truitjes als eerbetoon aan overleden aanvoerder Dani Jarque. Het won de Costa Bravatrofee met 1-2 bij Gerona.

FC Sevilla dat de Memorial Antonio Puerta met 2-1 won tegen Xerez, herdacht in die match eveneens Dani Jarque.

Xerez won de Trofeo Vendimia door Moeskroen met 2-0 te kloppen dankzij goals van Antoñito en Rosillo, in een match die de Spaanse pers oervervelend noemde.

De Fransman Pascal Cygan (35), de ex-verdediger van Lille en Arsenal, stapt over van Villarreal naar tweedeklasser Cartagena.

Pedro Rodriguez Ledesma (22), bekend als Pedro, tekende zijn eerste contract bij Barcelona, mat daarin een opstapclausule van liefst 75 miljoen euro. Vorig seizoen speelde hij al zes competitiewedstrijden en vier CL-duels.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier