José Mourinho wil een smalle kern om mee te werken. Chelsea gaat dus vooral verkopen.

Wat al een tijdje in de lucht hing, werd vorige week officieel : José Mourinho, 41 en met Porto winnaar van de Champions League, wordt de nieuwe coach van Chelsea. Mourinho tekende een contract van drie jaar en zou volgens de Engelse pers elk jaar 4,1 miljoen pond gaan verdienen.

Op vrijdag arriveerde Mourinho in Saint-Tropez, waar Chelsea-directeur Peter Kenyon en eigenaar RomanAbramovich hem opwachtten op het jacht van de Russische miljardair, Le Grand Bleu. Mourinho had een powerpoint-presentatie klaar met zijn ideeën en strategie. Twee dagen lang genoot het gezelschap amper van het weer. Met zicht op zee werd er over voetbal gepraat.

Een verschrikking, vindt de Portugees, is dat Chelsea ruim 50 profs onder contract heeft. Mourinho wil 21 veldspelers en drie doelmannen, meer niet. De trainingen beginnen op 5 juli en de spelers die dan aanwezig zijn, krijgen veertien dagen de tijd om hun kunnen te bewijzen. Naar namen of verleden zegt Mourinho niet te zullen kijken : “Iedereen vertrekt op gelijke basis.”

Juan Sebastian Verón liet het zo ver niet komen en ruilde Chelsea nu al in voor Inter. Verwacht wordt dat onder meer Crespo, Hasselbaink, Geremi, Desailly, Petit, Bogarde, Melchiot, Grønkjær, Stanic, Huth en Babayaro die weg zullen volgen. Nieuw zijn alvast Rennes-doelman Cech en de Nederlandse winger Robben. Mourinho wil er ook graag de Marseille-spits Drogba bij en zegt dat hij zijn team vooral wil bouwen rond Engelsen, gecharmeerd als hij was door het seizoen van Frank Lampard.

De Engelse pers meent dat Mourinho nog enkele Portugezen zou willen meebrengen, maar de man zelf wou enkel kwijt dat hij een deel van zijn technische staf ook graag in Londen zag. De huidige staf is vooral meegebracht door de Italiaan Ranieri, die vorige week druk onderhandelde over een oprotpremie en daarna naar Valencia terugkeert. Bij wijze van afscheid gaf Mourinho zijn voorganger nog een veeg uit de pan. “Ranieri ? In twintig jaar coaching heeft die één trofee gewonnen, de Spaanse beker. Ik pakte de voorbije twee jaar vijf prijzen, waaronder twee Europese bekers. Zeg dus niet dat ik alleen van twintig Portugese teams kan winnen.” Zelfverzekerd de man, maar niet correct ingelicht, Ranieri pakte ook in Italië een beker…

Chelsea strijdt op vier fronten. Volstaan dan 21 veldspelers, vroegen de Engelsen zich af. Mourinho meent van wel : “Het komt gewoon aan op goeie coaching. Ik hou niet van rotatie, ik hou van teambuilding. In een grote groep stel je onvermijdelijk jongens teleur en die steken dan met hun ontgoocheling anderen aan. Zo wil ik niet werken.” (PTK)

ENGELAND blikte zaterdag IJsland in met 6-1 tijdens zijn laatste oefenwedstrijd. Rooney en Vassell maakten elk twee goals, de andere kwamen van Lampard en Bridge. Eerder op de week bleven de Engelsen steken op een magere 1-1 tegen Japan. JACQUES SANTINI (52) volgt Glenn Hoddle op als coach van Tottenham. Santini coacht op het EK nog Frankrijk. CARLOSQUEIROZ, pas ontslagen bij Real, keert terug naar Manchester United, waar hij tot vorig seizoen de nummer twee was. Hij tekende een contract tot 2007 als assistent (en opvolger ?) van de 62-jarige Alex Fer- guson. RAFAEL BENITEZ is na zijn ontslag bij Valencia favoriet voor de job van manager van Liverpool. MIDO vertelde de Egyptische pers dat hij binnenkort met Newcastle praat. MUZZY IZZET (Leicester) tekende voor Birmingham City. (PTK)

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier