Dit stadion werd naar de roepnaam voor de lokale bevolking Bafokeng genoemd, wat ‘het volk van de dauw’ betekent. Het heeft een capaciteit van 45.000 zitplaatsen en de algemene kosten voor het project bedroegen euro 46 miljoen. De kosten werden gedragen door de overheid en een project van de plaatselijke gemeenschap. Dat is uitzonderlijk, want op die manier is het het enige stadion dat geen beroep deed op externe sponsors.

Rustenburg telt ongeveer 300.000 inwoners en is gelegen in een gebied waar de prachtige natuur de bovenhand heeft. Net als in de andere speelsteden ligt het stadion in de buurt van een natuurreservaat, wat aantrekkelijk is voor zowel de inwoners als de vele sportfans die in juni naar de stad in het noorden van het land zullen trekken. Het lokale bestuur wil bovendien de Afrikaanse erfenis en tradities in ere houden. Dat is zeer belangrijk voor de authenticiteit van de streek, die voornamelijk teert op het ontginnen van platina.

De technische fiche van het Royal Bafokeng Stadium oogt niet onaardig, maar het is ook meteen duidelijk dat het stadion geen blikvanger is. Sterker nog: het wordt beschouwd als het lelijke eendje van de tien voetbaltempels, ondanks de facelift die het onderging met het oog op het WK. Zo kwamen er een nieuw scorebord en een verbeterde verlichtingsinstallatie. Aangezien de afstand tussen het complex en het stadscentrum slechts twaalf kilometer bedraagt, is het voor de voetbalfans vlot bereikbaar. Opmerkelijk is dat er in het stadion speciale family sections voorzien zijn waar kinderen en ouders op een veilige en zorgeloze manier naar het voetbal kunnen kijken. Een domper op de feestvreugde zou echter wel eens de afstand tussen het veld en de tribunes kunnen zijn.

De nationale ploeg speelde hier al een interland en het Royal Bafokeng was al gastheer voor enkele matchen in de Premier Soccer League, hoewel de stad Rustenburg zelf geen voetbalploeg heeft. Naast voetbal zullen er in de toekomst ook rugbymatchen en atletiekmeetings plaatsvinden.

n De Franse internationals Franck Ribéry, Sidney Govou en Karim Benzema staan onder verdenking van seksuele contacten met een minderjarige prostituee.

n Phillip Cocu, de assistent-bondscoach van Oranje, vliegt naar Zuid-Afrika om het trainingscomplex en vooral de grasmat van het oefenveld te evalueren.

n De revalidatie van Michael Essien verloopt minder vlot dan verwacht. De middenvelder van Chelsea en Ghana vreest dat zijn knie hem het WK kan kosten.

n Zuid-Afrika kondigt voor de openingsmatch van 11 juni de opvolger van bondscoach Parreira aan. Het wordt kiezen tussen diens assistent Pitso Masimane en Gavin Hunt, de trainer van SuperSport United. Het wordt dus zeker een Zuid-Afrikaan.

n Slechts twee procent van de tickets is verkocht aan Afrikanen, Zuid-Afrikanen niet meegerekend. Dat zijn 11.300 kaartjes, terwijl er 48.145 verwacht waren. Reden is dat er voor hen geen goedkope tickets voorhanden waren en ze alleen via het internet en een kredietkaart aangeschaft konden worden.

n Noord-Korea bereidt momenteel zijn eerste WK-eindronde sinds 1966 voor met een trainingskamp in Spanje.

n Zuid-Afrika nam het tijdens zijn oefenkamp in Duitsland op tegen Noord-Korea. Eindstand: 0-0.

n Italië en Mexico zijn van plan om op 3 juni hun laatste oefenwedstrijd voor het WK in het Koning Boudewijnstadion af te werken.

n Ivica Dragutinovic (ex-AA Gent en Standard, nu FC Sevilla) mag een kruis maken over het WK. De linksachter van Servië scheurde op training zijn achillespees.

n Volgens Unibet is Spanje favoriet voor het WK (5 tegen 1). Andere kanshebbers zijn: Brazilië (6/1), Engeland (7,5/1), Argentinië (8,5/1), Nederland (14/1), Duitsland, Italië en Frankrijk (16/1), Ivoorkust (25/1) en Portugal 1/1).

door gauthier vervaeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier