Royal Excel Mouscron – Info

De tweede ploeg van Lille OSC

Het Excel dat we dit seizoen te zien zullen krijgen, heeft niks meer te maken met dat van vorig jaar. Dat is om te beginnen ook zo in de kantoren. Er is nu een eigenaar op wie een gezicht valt te plakken en dat was even geleden.

Gérard Lopez, de voorzitter van Lille, heeft zijn ambities niet onder stoelen of banken gestoken. Mouscron moet een rijpingsplaats worden voor jonge beloften van LOSC die nog wat licht uitvallen voor de Ligue 1. Ze worden verondersteld ofwel een jaar vooruitgang te boeken om klaar te zijn voor Frankrijk, ofwel zich in de kijker te spelen om verkocht te worden. Op Le Canonnier zegt men in elk geval dat het om spelers gaat die Excel nooit zou kunnen betalen zonder het nieuwe partnership met Lille OSC.

Vijf man van LOSC in de basis

Als we ervan mogen uitgaan dat de ploeg die onlangs RWDM versloeg ook de typeploeg is voor de competitiestart, dan zien we daarin vijf spelers van Lille: Imad Faraj, Saad Agouzoul, Charles-Andreas Brym, Darly Nlandu et Virgiliu Postolachi.

En dat zijn niet de enige nieuwelingen die aan de aftrap komen. Er is ook Matías Silvestre, de Argentijnse centrale verdediger die al meer dan 300 wedstrijden speelde in de Serie A, onder meer (kortstondig) voor de beide Milanese clubs. Hij wordt geacht om de nieuwe patron van Excel te worden. Tot de andere nieuwkomers die we allicht in de basiself zullen zien, behoort ook Beni Badibanga, die zich opnieuw wil lanceren na een middelmatig avontuur bij Waasland-Beveren.

Enorme aderlating

Dat er zoveel nieuwe gezichten zijn, komt doordat Mouscron erg veel titularissen kwijtgespeeld is deze zomer. Dat is ook onvermijdelijk wanneer je veel spelers voor één seizoen hebt geleend: Diogo Queiros, Aleix García, Kevin Wimmer, Stipe Perica, Jonah Osabutey,… Allemaal zijn ze terug (soms voorlopig) naar de grote clubs die hen in ons land gestald hadden: Porto, Manchester City, Stoke, Udinese, Werder Bremen. Er moesten ook spelers vervangen worden die einde contract waren, zoals Jérémy Huyghebaert, Frank Boya en Nathan de Medina (die een verrassende transfer kreeg naar de Bundesliga). En dan is er ook nog Jean Butez, die te groot geworden was voor Excel. Kortom: een enorme aderlating.

Royal Excel Mouscron - Info

Fernando Da Cruz moet bevestigen

Met alle nieuwelingen die hij van LOSC heeft laten overkomen zou Fernando Da Cruz een Franse speelstijl moeten hanteren, offensief voetbal, verzorgd in de opbouw. Hij zal de stijl van Lille trachten te adopteren: rustig naar de opening zoeken en dan toeslaan. Deze coach heeft al eens een goede indruk gemaakt bij Excel Mouscron toen hij een interim deed tijdens de eerste samenwerking met LOSC. Naar verluidt is hij ondertussen nog beter geworden, onder andere door het contact met Marcelo Bielsa.

Het grote verschil met het eerdere samenwerkingsverband met Lille OSC: alles is nu gecentraliseerd in Henegouwen en dus zal de ploeg van Excel uitsluitend op Le Canonnier en Futurosport trainen, en niet meer in Luchin. Dat was een verwijt dat de vorige bestuursploeg destijds kreeg van de supporters.

Royal Excel Mouscron - Info
Royal Excel Mouscron - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier