Royal Excel Mouscron

Liefde voor het risico

Als je beste speler je doelman is, dan moet je jezelf vragen durven te stellen. Nochtans zal Excel Mouscron zich niet redden dankzij alleen Hervé Koffi. En uit de goeie relaties met de buren en nieuwe eigenaars uit Rijsel zijn nog altijd niet de verwachte beloftevolle spelers voortgekomen. Behalve dus Hervé Koffi, die door Lille OSC wordt uitgeleend, hebben de andere positieve verrassingen van het seizoensbegin niets te maken met het recente partnership met de grote broer uit het noorden van Frankrijk. Beni Badibanga, Serge Tabekou en Harlem-Eddy Gnohéré kennen de Belgische competitie al een hele tijd. Dat is niet het geval voor het dozijn Fransen dat afgelopen zomer de grens over trok.

Fernando Da Cruz  25/10/1972 Bij RE Mouscron sinds 2020
Fernando Da Cruz 25/10/1972 Bij RE Mouscron sinds 2020© Photo News

De komst van de nieuwe sportief directeur Diego López – een dertiger en dus vrij onervaren – die werd aangesteld door LOSC, moet een club die de voorbije jaren aan het handje liep van de makelaars, transformeren in een sterke en onafhankelijke (sic) basis voor opleiding met een Belgisch-Frans sausje. Na twee maanden competitie wordt er nog geen balans opgemaakt, maar het is wel een goed moment om de juiste vragen te stellen. Een daarvan zou kunnen zijn: heeft Excel er goed aan gedaan om vooral in te zetten op erg jonge spelers in een reeks met achttien ploegen die meer concurrentieel is dan verwacht?

Robbe Quirynen
Robbe Quirynen

Maar de hamvraag is: zal Excel Mouscron het kunnen vermijden om al te lang de rode lantaarn te dragen? Het voordeel is dat de Hurlus na acht speeldagen al hun rivalen kennen in de strijd om het ontlopen van de laatste plaats aan het einde van het seizoen. Het lastige is dat Mouscron op papier niet noodzakelijk beter gewapend is voor die strijd dan Waasland-Beveren, STVV, Zulte Waregem, KV Mechelen of Eupen. Het is dan ook een oude traditie in Picardië (de laatste twee seizoenen uitgezonderd) dat het behoud nooit verzekerd kan worden voor de laatste speeldag.

Opvallende nieuwkomer Robbe Quirynen

‘Zijn komst naar Le Canonnier past perfect binnen het project dat door Gérard Lopez op poten werd gezet bij Royal Excel Mouscron.’ Dat is tenminste wat een officieel communiqué van Excel ons eind augustus wilde doen geloven. In feite is de voornaamste kwaliteit van Robbe Quirynen dat hij Belg is. Ideaal om het wedstrijdformulier aan te vullen. Hij wordt geleend van Antwerp, met een aankoopoptie. Hij is een rechtsachter, maar hij kan ook als linksback spelen. Volgens Ivan Leko kwam Quirynen fysiek tekort om te fungeren in zijn 3-4-2-1, maar hij kan Excel wel de nodige dosis techniek bijbrengen en dat compenseert zijn kleine motor. László Bölöni dropte hem in de eerste ploeg van de Great Old. In het begin van dat seizoen was hij bij Antwerp de doublure van Aurélio Buta en Juklerød, maar nadien was hij maandenlang out met een enkelblessure en verdween hij van het voorplan. In Moeskroen hebben ze nu zes maanden om zijn naam correct te leren uitspreken.

Hervé Koffi
Hervé Koffi

Top & flop

Top: Hervé Koffi

Door zijn verbluffende saves werd de international uit Burkina Faso een van de attracties van de competitie. Hij zal volgend jaar ongetwijfeld kunnen rekenen op de belangstelling van Belgische topclubs.

Flop: Kouadio-yves Dabila

Vorig jaar was hij een sterke schakel in het Cercle van Bernd Storck. De verdediger die uitgeleend wordt door LOSC kon de hoge verwachtingen nog niet inlossen.

Kouadio-yves Dabila
Kouadio-yves Dabila
Royal Excel Mouscron
Royal Excel Mouscron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier