RSC Anderlecht – Info

Sebastiano Esposito © photonews

Nieuwkomer – Sebastiano Esposito

Een neus voor doelpunten. Die uitdrukking heeft Sebastiano Esposito zich al heel snel eigen gemaakt. Op zijn rechterdijbeen, datgene waarmee hij zijn eerste professionele goal maakte, heeft de Cannoniere uit het opleidingscentrum van Inter de datum ’21 december 2019′ laten tatoeëren. Op die dag speelde Inter tegen Genoa in het Giuseppe Meazzastadion. Het stond al 2-0 toen Roberto Gagliardini een penalty kreeg. Romelu Lukaku was aangeduid om die te nemen, maar hij gaf de bal aan Esposito. De Italiaan is de beschermeling van de Rode Duivel, de man ook in wiens armen Big Rom vier maanden eerder zijn eerste goal voor blauw-zwart vierde.

RSC Anderlecht - Info

Esposito is opgegroeid met voetbal. ‘Onze familie eet brood en calcio’, vertelde hij op de pagina’s van La Gazzetta dello Sport. Hij sprak over zijn vader, die zijn opleiding had genoten bij Napoli, en zijn twee broers, die ook allebei voetballen. Salvatore, zijn broer, droeg het shirt van SPAL toen Sebastiano er arriveerde voor een uitleenbeurt in het seizoen 2020/21, het seizoen na zijn eerste goal bij de profs. In Emilia Romagna, en later in Venetië toonde het jonge Italiaanse talent zijn kunnen tegen de stevige defensies van de Serie B. Hij viel drie keer beslissend in met zijn typische stijl van een Italiaanse goalgetter. Dat profiel exporteerde hij vervolgens naar Zwitserland, in het shirt van FC Basel, dat na het seizoen de aankoopoptie niet lichtte. Hij had immers ‘maar’ zeven keer gescoord na een veelbelovend begin met vier goals in de eerste vijf wedstrijden.

RSC Anderlecht - Info

De rest van het avontuur in het noorden van Zwitserland was veel rumoeriger. Hij gaf een ‘like’ aan het ontslag van de coach, weigerde in te vallen tijdens een wedstrijd om de Conference League en kreeg een rode kaart na een al te felle neus-aan-neus. In zijn jeugdjaren kreeg hij van zijn blauw-zwarte ploegmaats de bijnaam Sebagoal. Hij draagt het stempel van getalenteerde maar opvliegende goalgetter, typisch voor een kind van de Vesuvius. Felice Mazzu hoopt die cocktail tot uitbarsting te kunnen brengen.

Enock Agyei
Enock Agyei© photonews

Anekdotes

1 Rooksignalen

De eerste vriendschappelijke wedstrijd van Felice Mazzu aan het hoofd van paars-wit werd achter gesloten deuren gespeeld. Toch hadden zich vier supporters gemeld, die de match door het hekwerk bekeken. Ze hadden zelfs bengaals vuur bij.

2 Fluo-oranje

Het is een populair idee dat fluokleuren de doelman een voordeel geven tegenover de aanvallers, die afgeleid kunnen raken door die kleur. Als die theorie klopt, zal het moeilijk worden voor de spitsen van de tegenstander om niet gebiologeerd te worden door het nieuwe tenue van de Sportingkeepers, dat pijn doet aan de ogen.

3 Slechte herinnering

Felice Mazzu is nogal bijgelovig en vond het dus niet leuk toen hij hoorde dat de zomerstage van paars-wit zou plaatsvinden in Horst. In die Nederlandse stad was hij namelijk ook een week te gast in zijn ene zomer bij Racing Genk.

Jong talent – Enock Agyei

Je zou kunnen zeggen dat hij de zoveelste is die in snelheid werd genomen door Julien Duranville, alias ‘De Bliksem’, het grootste fenomeen op Neerpede sinds het vertrek van Rayane Bounida naar Ajax, en door Vincent Kompany in de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen voor de leeuwen gegooid. Nochtans behoort Enock Agyei in de hiërarchie van paars-wit tot de schitterendste diamantjes. De linkspoot is het uithangbord van de generatie 2005 van Sporting.

RSC Anderlecht - Info

Hij beweegt zich met gemak op de rechterflank, van waar hij graag na een kapbeweging naar binnen snijdt. Agyei heeft de vista van een artiest en de schijnbewegingen van een danser. In een ander tijdperk zou zo’n talent een echte nummer 10 geweest zijn, maar nu trekt hij het polyvalente pak aan van een spelmaker op de flank. Enock zal zijn progressie de komende maanden zeker kunnen voortzetten op de velden van 1B en staat ook hoog op de lijst van mogelijke debutanten in de Pro League die het stempel van Neerpede dragen.

RSC Anderlecht - Info
© photonews

3 vragen aan Walter Baseggio

speelde 256 duels voor Anderlecht.

Volg je nog altijd de evolutie van Anderlecht?

‘Uiteraard, ik volg Anderlecht op de voet. We hebben enkele moeilijke jaren meegemaakt en ik hoop dat we zo snel mogelijk weer op topniveau zijn. Dat is belangrijk voor Sporting, maar ook voor de Belgische competitie. En niet te vergeten uit respect voor de supporters. Standard en Genk zouden ook weer naar de top moeten. Hoe meer ploegen er op een hoog niveau spelen, hoe beter het is voor de competitie.’

Wat betekent Sporting voor jou?

‘Sporting betekent veel voor mij. Van bij de jeugd werd ik al opgeleid om in de eerste ploeg te geraken. Ik heb bij Anderlecht alle jeugdreeksen doorlopen. Dat is cruciaal werk voor je de kleedkamer van de profs betreedt. Ik bedank iedereen bij Anderlecht die in mij geloofd heeft. Ik heb meer dan twintig jaar in deze familie doorgebracht en ik heb nog altijd bijzonder veel respect voor Anderlecht.’

Wat wordt de grote uitdaging dit seizoen?

‘We hopen zo snel mogelijk weer aan de top te geraken. Het is nog altijd Anderlecht waar we over spreken, de grootste club van België. We hebben geen tijd om nog lang te wachten. Als wij aan een seizoen beginnen, dan is het om kampioen te spelen. Dat is altijd zo geweest en dat zal het komende seizoen niet anders zijn. Felica Mazzu kent het voetbal door en door. Je moet niet per se veel geld uitgeven aan tientallen transfers zoals vroeger. Het is belangrijk om over het evenwicht in de ploeg te waken.’

RSC Anderlecht - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier