RSC Anderlecht – Info

Tijd om te winnen

Brussel was toen nog een bruisende stad… Het is een periode die nu nog verder in het geheugen ligt van de fans van Sporting Anderlecht dan die van Union. In tegenstelling tot de buren uit Sint-Gillis had Anderlecht het afgelopen seizoen op geen enkel ogenblik de titel in het vizier. Dat werd niet met de glimlach vastgesteld door het bestuur van Sporting, want dat was ervan overtuigd dat het een kern samengesteld had die misschien geen kampioen zou worden maar toch alleszins meedoen voor de titel. Paars-wit plaatste zich op de valreep wel voor play-off 1, maar mocht de strijd om de hoofdprijzen al één wedstrijd later opgeven. Daarom gingen ze een kijkje nemen in de keuken van de geel-blauwe buur en kijk, ze kwamen met de kok weer naar huis. Na een langzame wederopbouw, waarin VincentKompany niet altijd wedstrijden won maar vaak tijd won door voor ideale bliksemafleider te spelen, is het nu de beurt aan FeliceMazzu om de laatste stappen te zetten op de weg naar de top.

De energieke stijl van Trebel past wonderwel bij de ideeën van Mazzu.

In tegenstelling tot zijn verblijf in Limburg, toen hij arriveerde met te veel respect voor zijn voorganger, trekt de Carolo nu naar de meest gelauwerde club van het land met twee uitzonderlijke seizoenen in zijn bagage. Hij installeerde meteen een driemansverdediging in een constante zoektocht naar verticaliteit die voor ravages kan zorgen. Sommige profielen in de Anderlechtkern leven daarbij op, met name Gómez, die niet altijd onberispelijk was in de rol van klassieke linksback en zich nu meer kan uitleven met een extra zekerheid in zijn achteruitkijkspiegel. De Spanjaard was tijdens de voorbereiding nog herstellende en zou de linkerflank ook aan Amuzu kunnen laten, die geknipt is om te infiltreren. Op de andere vleugel kunnen ook de energieke maar soms wat verstrooide Murillo en nieuwkomer Ishaq hun hart ophalen.

RSC Anderlecht - Info

Dure plaatsen

Met een plaatsje minder beschikbaar op het middenveld dan in de 4-2-2-2 van Kompany, riskeert er daar volk op overschot te zijn. De terugkeer van Trebel, die weer in de gratie is en wiens energieke stijl wonderwel past bij de ideeën van zijn nieuwe coach, maakt dat de plaatsen nog duurder worden voor posities waar Olsson, Ashimeru en Kana elkaar vorig jaar al speelminuten afsnoepten. Ook een rij hoger valt een intense strijd te verwachten tussen klasbak Refaelov en de producten van Neerpede, El Hadj en Verschaeren. De nummer 10 deed het goed in de voorbereiding en begint aan het seizoen met een kleine voorsprong om de positie achter de (vermoedelijk twee) spitsen in te nemen.

RSC Anderlecht - Info

Esposito, getipt door Romelu Lukaku en geleend (met aankoopoptie) van Inter, moet voor het spektakel zorgen op het voorste derde van het veld met zijn kapbewegingen, afleggertjes en individuele acties. Naast hem zou Raman zich met zijn profiel kunnen ontpoppen tot een paars-witte versie van Vanzeir, al is een extra aanwinst om de concurrentie aan te scherpen niet ondenkbaar. Die is immers in de aanval een stuk minder scherp dan een rij lager. Een grotere keuzemogelijkheid zou immers tot hogere eisen moeten leiden. Anderlecht is de dominantie van Club Brugge beu en wil zich bij de start van het nieuwe seizoen presenteren als een titelkandidaat. Het valt daarbij te bezien of de opties in de verdediging, met de fragiele Delcroix en de nog jonge Debast aan de zijde van een wisselvallige Hoedt, zullen volstaan om het nieuwe tactische bouwwerk overeind te houden. Mazzu, die beschouwd wordt als de vaandeldrager van een voetbal dat tegengesteld is aan de stijl van het huis, zal in elk geval niet op zoveel inschikkelijkheid hoeven te rekenen als zijn voorganger als de resultaten niet volgen.

RSC Anderlecht - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier