RSC Anderlecht

Sergio Gómez Spaanse topaanwinst. © belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN PETER VERBEKE SPORTIEF DIRECTEUR

‘Van onze tien transfers zijn er acht die al veel gespeeld hebben: Hoedt, HarwoodBellis, Gómez, Olsson, Refaelov, Raman, Zirkzee en Kouamé. Je moet ook beseffen dat wij veel minder middelen hadden dan clubs als Antwerp of Brugge om onze kern te versterken. Dat valt gewoon niet te ontkennen. De speeltijd is er al, maar het is duidelijk dat we nog meer verwachten, van al onze spelers. Ze spelen wel nog geen vijf maanden samen, dus dat zou nog moeten verbeteren in de tweede helft van het seizoen. We verwachten bijvoorbeeld meer van Kouamé, want hij is een van de nieuwe spelers die al een zekere ervaring hebben. We verwachten ook dat een speler als Olsson zijn statistieken verbetert.

‘Onze scoutingcel heeft vrijwillig geopteerd voor een mix van ervaring (Hoedt, Refaelov, Raman, Olsson) en jeugd (Harwood-Bellis, Gómez, Zirkzee). Magallán speelt heel weinig, Coosemans helemaal niet, maar zij zijn gehaald als doublures in geval van nood.

‘Ik ga niet akkoord met de stelling dat de nieuwkomers van de zomer de weg zouden versperren voor de jongeren van onze academie. Voor elke positie hebben we een mogelijke invulling uit ons opleidingscentrum. Dat is uniek in België, het blijft een ongelooflijk project. Maar Vincent Kompany gaat onze jongeren niet koste wat het kost opstellen. Wij zijn Anderlecht, wij geven niet zomaar iemand een speelkans omdat het een speler is die we zelf hebben opgeleid.’

WAT WIJ ZEGGEN

Als een ploeg week na week wordt samengesteld met vooral spelers die onlangs werden aangetrokken, dan zou je kunnen zeggen dat de transferperiode een voltreffer was, zeker wanneer je weet dat Anderlecht maar iets van een 12 miljoen euro uitgaf tijdens de zomer (de helft van Antwerp en drie keer minder dan Club Brugge). Toch blijven we wat op onze honger zitten, want van die nieuwkomers zijn er niet veel die ondertussen al uitgeblonken hebben. Sommigen schitterden kortstondig en vielen dan terug, zoals Olsson, Raman of Zirkzee. En de statistieken van de spelers die gehaald werden om te scoren (Raman, Zirkzee en Kouamé) zijn teleurstellend. Ze speelden in het buitenland bij clubs uit de (sub)top, maar leggen nu een matig rapport voor. Met zijn enorme ervaring zou Refaelov de nieuwe gids moeten zijn, maar ook hij stelt eerder teleur.

RSC Anderlecht

En dan is er die vaststelling waarover de laatste weken meer en meer wordt gesproken: de jongeren van Neerpede komen nog amper in het stuk voor. Met uitzondering van Verschaeren kregen ze allemaal minder speeltijd dan vorig seizoen, terwijl ze toch een jaar ervaring extra hebben. Met de huidige kern zou je een ploeg kunnen samenstellen die voor honderd procent opgeleid is in Neerpede. Daar zijn we heel ver vandaan. Dat zou te begrijpen zijn mocht paars-wit over zijn tegenstanders walsen. Maar dat is slechts zelden het geval en we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de nieuwkomers van afgelopen zomer de weg versperren van de veronderstelde jonge talenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier