RSCA met Kompany terug naar de basis

Samir Nasri © ABS Michael Schwarz

Na nog geen twee maanden beginnen de hervormingen van Kompany op en naast het veld te renderen.

In het Volksparkstadion van Hamburg is afgelopen zaterdag andermaal gebleken waar speler-manager Vincent Kompany naartoe wil met Anderlecht. Kompany gaat in zekere zin back to the roots. De focus ligt op verfijnd voetbal met een agressieve pressing van zodra de tegenpartij op twintig meter nadert van de middellijn. De basis – hoe opbouwen, hoe druk zetten, hoe de middenvelders vrij gespeeld moeten worden – werd er de voorbije weken ingedrild en het is wachten tot alle spelers het systeem tot in de puntjes beheersen. Het veelvuldige balverlies op de eigen helft, dat Anderlecht al een paar keer fataal werd in de voorbereiding, wordt voorlopig nog door de vingers gezien.

Jonkies prominent

Het zal het ‘proces’ naar het gewenste voetbal hoogstens vertragen. ‘Ik noem het berekende risico’s’, zegt Simon Davies. ‘Ons spel ziet er misschien riskant uit, maar als er genoeg aanspeelmogelijkheden zijn dan kunnen we in alle omstandigheden vanuit de verdediging uitvoetballen. Op voorwaarde dat de spelers de afstanden respecteren en iedereen goed in positie staat.’

RSC Anderlecht
RSC Anderlecht© belgaimage

De jongeren uit de eigen opleiding zijn een van de tools die Kompany wil gebruiken om zijn doel te bereiken. Om die reden kregen Thierry Lutonda, Sieben Dewaele, Jérémy Doku en Anouar Ait El Hadj sinds dag een van de voorbereiding een prominente rol. In zijn eerste discours aan de jonkies liet Kompany meteen blijken dat ze zijn volste vertrouwen zouden krijgen. Voor Vince was het ook een manier om uit te zoeken welke jongeren om kunnen gaan met druk. Een match tegen Benfica en Hamburg met telkens meer dan 20.000 toeschouwers is in dat opzicht een betere test dan een oefenduel in eigen land tegen pakweg Oudenaarde.

Belangrijke boezemvriend

Intussen begint de samenwerking tussen de stafleden vorm te krijgen. Vincent Kompany is de generaal, Simon Davies de kolonel en Floribert Ngalula, Pär Zetterberg en Jonas De Roeck de drie luitenanten. Tijdens de stafvergaderingen verwacht Kompany veel interactiviteit, maar hij hakt finaal de knoop door. De trainingen worden in groep voorbereid en alle assistenten weten wat hen te doen staat. Er is ook een speciale rol weggelegd voor Rodyse Munienge, die altijd in de buurt van Kompany te vinden is. Munienge regelt de agenda van zijn boezemvriend en ontlast hem van zaken die hij dreigt te vergeten.

Maar het geheime wapen van Kompany is de nieuwe videoanalist Kevin Reid. Hij valt op mijn zijn weelderige haardos en intern maakte hij vooral indruk met zijn scherpe analyses. Reid kan in een oogwenk een fase ontleden en is tijdens en na de rust een van de eerste aanspreekpunten van Kompany. Hij wordt ook geprezen voor zijn efficiënte manier van werken. Zo had Reid, die onder andere een bachelor in Sportwetenschappen heeft, de compilatie van de match tegen Hamburg al doorgestuurd naar de technische staf toen de delegatie met de bus onderweg was naar de luchthaven.

Reid is een oude bekende van Roberto Martínez – de twee werkten over twee periodes samen bij Everton – en was in het verleden ook werkzaam bij West Bromwich, Wolverhampton, de Engelse FA en de Britse paralympische bond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier