Heb je als kind ooit een Barbiepop gehad?

“Neen. Ik heb wel twee zussen, van achttien en zestien. Die hadden indertijd een pak meisjesspeelgoed, maar ik rommelde daar nooit tussen. Mijn autootjes, dáár kon ik me eindeloos mee amuseren. Matchbox. Uren stond ik voor dat rek in de winkel. Ze één voor één bekijken, en dan mocht ik er af en toe eens eentje kiezen. En op een hoogdag vijf. Op een dag zette ik ze eens allemaal op een rij: van de keuken tot de living en terug. Meer dan tweehonderd telde ik er.

“Ik had ook speciaal daarvoor bestemde kistjes, daarin zaten twee lagen met op maat gemaakte vakjes. Ze staan nog op zolder.

“Met de vrachtwagentjes reed ik het liefst, mijn favorieten.”

Stel: je wordt verplicht om met één Clubspeler een uur in de sauna te kruipen. Wie kies je?

“Ik zou wel eens een babbel willen hebben met Stijn Stijnen. Niet dat ik hem iets specifieks wil vragen of dat ik iets speciaals voor hem voel ( lacht), gewoon een algemeen gesprek onder collega-doelmannen. Glenn Verbauwhede ken ik vanop school, Stijn nog niet. We zeggen nu gewoon goedendag als we elkaar passeren, maar zo vaak gebeurt dat niet, omdat we op andere uren trainen.”

Wat was voor jou de meest fabuleuze redding van het seizoen?

“Ai … ik ben vrij vergeetachtig. ( denkt na) Jorgacevic vond ik onlangs vrij indrukwekkend tegen KV Mechelen.”

Wat is het laatste gedicht dat je hebt voorgedragen?

“Oei. Dat zit te ver. Echt, ik onthoud niet zo goed.”

Een lichte vorm van dementie die genadeloos vroeg toeslaat?

“Een familie-eigenschap, mijn moeder kan ook zo verstrooid zijn. Als je mij bijvoorbeeld vraagt om morgen een dvd mee te brengen, kan je er geld op zetten dat ik zonder toekom. Mijn vriendin is mijn wandelende agenda. ‘Heb je dit gedaan vandaag? Morgen moet je dat doen.’

“Mijn voetbalgerief blijft gelukkig altijd op Cercle, daar sta ik niet plots zonder handschoenen. Maar als we op verplaatsing spelen, vergeet ik al eens iets in mijn tas te stoppen. Meestal mijn steunzolen. Dan moet ik er zolen van loopschoenen insteken of zo. Maar ik ben aan de beterhand, het is al van de verplaatsing naar Zulte Waregem in januari geleden dat het me nog overkwam.”

Kijk jij meer naar Het Journaal op één sinds Goedele Wachters dat geregeld presenteert?

“Is dat die blonde? Neen, ik val eerder op donkere vrouwen: zwart of bruin haar en een gekleurd velletje. En als het dan toch een blonde moet zijn, ga ik voor Hanne Troonbeeckx.”

Sta jij ’s nachts wel eens op om iets te eten?

“Neen. Ik word ook bijna nooit wakker ’s nachts. Zeker vroeger niet. Bij een inbraak zou ik de laatste geweest zijn om het te horen. De ouderdom lijkt wel een zekere waakzaamheid met zich mee te brengen.

“Ik doe nog altijd speciaal een plasje voor ik ga slapen opdat ik niet uit bed zou moeten. Het gebeurt echt heel zelden dat je mij uit mijn nest krijgt.”

Ben jij van de boerenbuiten?

“Geen plattelandsjongen en geen stadsmus, iets tussen de twee. Vroeger zat ik wel vaak in het bos, kampen bouwen met vrienden, verstoppertje spelen in het maïsveld en dan weggejaagd worden door de boer … En uiteraard: de tent in de tuin zetten en daarin blijven slapen. Zoveel cooler dan gewoon op je kamer.”

Over welke van de stoten die je als kind uithaalde, praten je ouders nu nog?

“Ik belde eens de brandweer, per ongeluk. Hooguit vier moet ik geweest zijn. Met de telefoon aan het spelen en toevallig dat nummer gedraaid. Twee minuten later de politie aan onze deur. Die agenten konden er naar verluidt niet mee lachen.”

Heb je je bad al eens laten overlopen?

“Nee. Wel stond het water al een paar keer tot aan de rand, zodat je erin kruipt en niet te veel mag bewegen of je hebt prijs. Erbij blijven terwijl de kraan openstaat, duurt me te lang.

“Eén keer per week kruip ik erin. Niet op een vast tijdstip, gewoon als ik zin heb … Als mijn vriendin zin heeft …

“Zo’n bad heeft trouwens een raar effect op mij. Als ik hyperactief ben, kalmeert het mij. Als ik er rustig instap, word ik levendig.” S

KRISTOF DE RYCK