Domenech passeert Benzema, Vieira en Nasri.

Na het WK in Zuid-Afrika wordt Bordeauxtrainer Laurent Blanc de opvolger van Raymond Domenech als bondscoach. Die laatste maakte midden in een nieuwsuitzending van TF1 een voorselectie bekend van dertig spelers. En dat terwijl hij altijd had gezworen dat het in 1996 een foute zet was geweest om van start te gaan met een té ruime selectie. De ontgoocheling van de late afvallers had immers een negatieve impact op de groep.

De ruime voorselectie had wellicht deels te maken met het feit dat heel wat kernspelers – William Gallas bijvoorbeeld – uit vorm zijn of nog niet helemaal hersteld na een blessure, maar daarnaast vooral met commerciële doeleinden: de nieuwsuitzending van TF1 en de reclameblokken errond haalden de hoogste kijkcijfers van het jaar.

Afwachten dus hoe Domenech nu zal omgaan met het feit dat hij een week later zeven ontgoochelden naar huis zal moeten sturen. Uit de lijst met de dertig bekendgemaakte namen zijn wel al een aantal conclusies te trekken.

In een interview met L’Equipe verklaarde Domenech dat hij vooral de grote ego’s uit de kern wilde verwijderen. Hij viseert daarmee kennelijk de spelers van de generatie 1987, waarvan waarnemers beweerden dat ze sterker was dan die van de tijdgenoten van ZinédineZidane. In ieder geval zijn Karim Benzema (Real Madrid) en Samir Nasri (Arsenal) daar de slachtoffers van.

Dat Mathieu Valbuena en André-Pierre Gignac, die dit seizoen slechts vijf keer scoorde bij Toulouse, de voorkeur op hen kregen, wekt toch enige verwondering. Al zullen het lakse gedrag dat Nasri tijdens Euro 2008 aan de dag legde en het moeilijke karakter van Benzema uiteraard ook hebben meegespeeld. Ook Patrick Vieira, die in januari Inter ruilde voor Manchester City en hoopte na een aanpassingsperiode nog net op tijd het juiste ritme te hebben gevonden om een selectie te verdienen, zal er niet bij zijn. En dat terwijl het Frankrijk duidelijk aan leiderschapskwaliteiten ontbreekt. Domenech blijft echter zijn eigenzinnige zelf: hij nam zelfs de moeite niet om Vieira te bellen. S

Trainer Jean Fernandez (55) kondigde aan dat hij bij Auxerre blijft.

Waldemar Kita, de voorzitter van FC Nantes tegen wie veel ongenoegen bestaat omdat de club onder zijn bewind een anonieme figurant werd in de Franse tweede klasse, gaf aan dat hij het meerderheidsbelang dat hij sinds 2007 in de club heeft van de hand wil doen. Naar eigen zeggen zou hij ook al een overnemer hebben gevonden.

FC Sochaux zou zijn oog hebben laten vallen op John Utaka (28), de Nigeriaanse spits van Portsmouth.

Yannick Noah liet in Le Parisien geen spaander heel van de Franse nationale ploeg. “Het team houdt niet van het publiek”, stelde de oud-tennisspeler. “Als Domenech met de media praat, wil hij hen eigenlijk altijd zo snel mogelijk wandelen sturen. En de spelers zie je alleen met enorme koptelefoons. Het lijkt wel of ze iedereen te min vinden.”

Lille zag uiteindelijk het CL-ticket aan zijn neus voorbijgaan. De Noord-Franse club werd in de laatste wedstrijd immers verslagen door Lorient. Marseille en Lyon zijn rechtstreeks geplaatst voor de CL. Auxerre moet eerst een voorronde spelen. Montpellier en Rijsel mogen samen met bekerwinnaar PSG naar de Europa League. Bordeaux, dat lang de rangschikking aanvoerde, blijft uiteindelijk met lege handen achter. Grenoble, Le Mans en Boulogne degraderen naar tweede klasse. Hun plaats bij de elite wordt ingenomen door Caen, Brest en Arles-Avignon. Die laatste ploeg werd pas vorig jaar kampioen in derde afdeling. Mamadou Niang kroonde zich tot topscorer met 18 goals, terwijl Lucho González de meeste assists gaf (11).

Marseillecoach Didier Deschamps onthulde als eerste dat Laurent Blanc de opvolger zou worden van Raymond Domenech als bondscoach.

Sidney Govou (30) is einde contract en speelde zijn 292e en laatste wedstrijd voor Lyon.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier