Voorzitter Abbas Bayat had aangekondigd dat Sporting Charleroi geen enkele inkomende transfer zouden doen, maar de voorbereidingswedstrijden, de druk van de supporters en ongetwijfeld ook de herhaalde vragen van trainer Etienne Delangre, deden hem ten slotte instemmen met een versterking van de aanval door Alexander Kolotilko. De Rus moet de offensieve problemen oplossen die in de voorbereiding aan het licht waren gekomen. Defensief zou het snor moeten zitten, en ook de sterkte van de twee flankspelers op het middenveld, Daryush Yazdani en Grégory Dufer, is bekend. Ook lijkt Etienne Delangre, die zijn trainersdebuut in eerste klasse maakt, te willen uitgaan van een vast systeem. Wellicht is dat precies waar deze groep behoefte aan heeft na de vele probeersels van Enzo Scifo vorig seizoen, met aanhoudende onrust onder de spelers tot gevolg en ten slotte een onhoudbare situatie voor de vorige trainer.

Verdediging

Istvan Dudas vertrekt als titularis tussen de palen. Een keeper die zeker is van zijn stuk, maar anderzijds ook makkelijk rode kaarten pakt. Dat is een probleem als er, zoals vorig seizoen, geen goede doublure is. Wilfried Godart lijkt echter een metamorfose te hebben ondergaan. In tegenstelling tot enkele maanden geleden speelde de ex-doelman van RWDM in deze voorbereiding met veel meer vertrouwen.

De achterste vier vormen een mix van ervaring en jeugd. Tony Herreman op links is een oude rot in eerste klasse. Afwachten of hij hinder zal ondervinden van de naweeën van een operatie aan de knie. In het centrum staat Frank Defays symbool voor ernstig werk, karakter en onverzettelijkheid. Een certitude dus. Naast hem is de keuze voor Mohammad Reza Mahdavi verrassend, want Enzo Scifo stelde hem haast nooit op. Op rechts schenkt Etienne Delangre het vertrouwen aan Kanfory Sylla, maar te hopen valt dat die nog leert zijn temperament in toom te houden. Vorig jaar kreeg hij negen keer een geel en twee keer een rood karton onder zijn neus geduwd. Over Ali Reza Emamifar en Sebastian Rassart was de nieuwe trainer in de voorbereiding niet zo tevreden.

Wisseloplossingen hier zijn Gauthier Remacle en Ernest Etchi, maar eerstgenoemde wordt vrijwel zeker vaste keus als verdedigende middenvelder, en de Afrikaan dient wegens knieproblemen nog enkele weken aan de kant te blijven.

Middenveld

Streep door de rekening is de nieuwe knieblessure van Miklos Lendvai, de beoogde stofzuiger op het middenveld. Gauthier Remacle vervangt hem als controlerende middenvelder. Als er geen nieuwe transfers gebeuren, zal de rechtsachter van vorig seizoen op zijn nieuwe stek niet bedreigd worden. Maar Delangre heeft al aangegeven dat hij graag nog een defensieve, en bovendien creatieve middenvelder erbij heeft.

Op rechts staat met Grégory Dufer één van de talentrijkste spelers van de Zebra’s. Zijn kwaliteit is dat hij ook voor doel opduikt. Links heeft Daryush Yazdani een gelijkaardig profiel. Is hij in vorm, dan is hij moeilijk af te stoppen. En ook hij kan scoren. Geraakt hij niet fit voor de competitiestart, dan wordt zijn plaats ingenomen door Christopher Fernandez, een speler uit de eigen jeugdrangen.

Verrassend is de verrijzenis van Ronald Foguenne centraal op het middenveld. Na jarenlang blessureleed ontpopt hij zich deze zomer tot een uitstekende offensieve middenvelder. In ieder geval valt hij beter mee dan Branko Milovanovic. Die kreeg van Enzo Scifo weinig speelkansen, wat velen toen niet begrepen, maar Delangre schijnt er dezelfde mening als zijn voorganger op na te houden.

Tegen tegenstanders die veel druk ontwikkelen, wil de trainer met twee verdedigende middenvelders spelen en zal hij Dufer en/of Yazdani vragen om naar binnen te knijpen. Dan wordt de ruit een vierkant. Ook Mahamoudou Kéré is een alternatief als tweede middenvelder.

Aanval

In dit compartiment is met de komst van Alexander Kolotilko veel duidelijkheid geschapen. De Russische stormram van het ter ziele gegane Molenbeek start naast EduardoDa Silva, op voorwaarde dat die niet langer gestoord wordt door kleine blessure, zoals nu in de voorbereiding. Wisseloplossing is Alex Di Gregorio, een jeugdproduct van RC Genk, maar ook hij heeft al een tijdje af te rekenen met fysieke ongemakken. Achter dit drietal staat nog de piepjonge Brewah Aluspah, maar het grote werk komt voor hem nog wat vroeg.

Conclusie

Sporting Charleroi speelde in de voorbereiding tegen gereputeerde tegenstanders, gaf defensief erg weinig weg en pakte weinig goals. Als Alexander Kolotilko het goede bevestigt dat hij voorheen al liet zien in de Belgische competitie, zal de paniek na het vertrek van DarkoPivaljevic, SergioRojas, DaniëlCamus en BertinTokéné wie weet wel ongegrond geweest blijken te zijn.

door Pierre Danvoye

Dudas

SyllaDefaysMahdaviHerreman

Remacle

DuferYazdani

Foguenne

EduardoKolotilko

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier