Terwijl het behoorlijk woelig was in de coulissen van de Luikse club bleef het op het veld tot nu toe relatief rustig. Geen enkele basisspeler van het afgelopen seizoen heeft Sclessin al verlaten, waardoor Ferrera verder kan bouwen op de basis die hij het afgelopen jaar heeft gelegd, nadat hij door het vertrek van Yatabaré op het veld een en ander moest herzien.

VERDEDIGING

Het vertrek van Valdés leek in doel de weg vrij te maken voor de jonge Hubert,maar de komst van Gillet,die ooit zijn carrière begon bij Standard, maakt dat de jonge doelman zich opnieuw in de rol van doublure geduwd ziet. Met de Rode Duivel haalde Standard iemand die met zijn ervaring en présence ook de jonge bende van Ferrera mee kan sturen.

Achterin is Scholz de patron. Door de langdurige blessure van Kosanovic zal Arslanagic waarschijnlijk een plek als titularis krijgen, tenzij de jonge Laifis,uitgeleend door Olympiacos, snel zijn weg vindt in het tactisch systeem van Ferrera.Als linksachter lijkt Fiore, een van de revelaties van vorig seizoen, een certitude, met Andrade als wisseloplossing. Op de rechtsachter moeten Goreux en Fai onderling uitmaken wie het haalt, in een duel waarbij laatstgenoemde het op korte termijn lijkt te zullen halen.

MIDDENVELD

Ferrera kiest voor een centraal duo voor de verdediging. Daarbij is een belangrijke functie weggelegd voor Trebel die de aanval op gang moet brengen. De Franse middenvelder dacht lang aan een vertrek, maar bij gebrek aan interessante bestemmingen lijkt hij zich verzoend te hebben met een verlengd verblijf bij Standard. Naast hem is een plaats vacant. Daar kan de ervaren Enoh geposteerd worden, de sterke Cissé – langs de grote poort teruggekeerd van KV Mechelen – of Touré,die van Nantes is gekomen en die flink wat veld bestrijkt. Van al die spelers vertrekt de ex-Mechelaar met een lichte voorsprong. Met zijn kracht past hij perfect in het profiel dat Ferrera graag op die positie ziet.

Voor hen wordt de plaats van nummer tien ingenomen door Miya,wiens profiel eerder dat van een tweede spits is, maar die met zijn energieke manier van voetballen voor druk en snelheid tussen de lijnen kan zorgen. Maar het is vooral op de flanken dat Standard het verschil moet maken. Op links heeft Edmilson een volledige voorbereiding met de Rouches achter de rug. Hij moet nu echt op continue basis zijn meerwaarde tonen. Op de andere flank openbaarde Dossevi zich tot een van de beste spelers in de Jupiler Pro League. Oprukkend, bal aan de voet, wordt hij gevreesd door alle verdedigingen in eerste klasse.

In de schaduw van dat aanvallende trio is voor Dompé de rol van joker weggelegd. Hij kan op het einde toeslaan wanneer de tegenstand moe is. Legear zakt in de hiërarchie terug achter Dompé, terwijl Badibanga in de voorbereiding amper in beeld kwam.

AANVAL

In de 4-2-3-1 waarmee Ferrera het liefst uitpakt, is maar één plaats voorbehouden voor de vele kandidaat-spitsen. Santini,die een sterk seizoenseinde maakte, lijkt daarbij in polepositie te starten. Daardoor blijft Emond ondanks veel enthousiasme en een goeie voorbereiding in de schaduw. Hij kan ingebracht worden wanneer Standard tactisch overschakelt naar een 4-4-2. Naast die twee lijkt Tetteh niet echt meer te overtuigen, en men is niet van plan Yattara tegen te houden bij een goed bod. In dat geval wordt de derde man voorin de jonge Mmaee die een plek opschuift in de hiërarchie maar daarom nog niet op veel speelminuten moet rekenen.

CONCLUSIE

Standard blijft woelige tijden beleven, en navigeert tussen relatieve stabiliteit op het veld en mogelijke uitbarstingen daarnaast. Ferrera weet dat hij ter discussie staat en moet met een goeie seizoenstart aantonen dat hij wel degelijk de juiste man is op de juiste plaats.

Het bestuur toont zich ambitieus, maar een feit is dat Standard niet verzwakt is, maar ook niet versterkt, in tegenstelling tot de concurrenten voor een plaats in PO1, zoals Zulte waregem of KV Oostende. Als Edmilson in vorm is en Dossevi nog op Sclessin vertoeft na het afsluiten van de mercato kan Standard verder groeien. Anders…

DOOR GUILLAUME GAUTIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier