Inter heeft de crisis (even) bezworen.

Met de 2-0-zege tegen Rubin Kazan en de kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League keert even de rust terug bij Inter. Daar waren het woelige weken sinds de nederlaag op Barcelona, waar Inter werd ingepakt door een half reserveteam. Drie dagen voor de beslissende match tegen Kazan verloor Inter in eigen land de topper uit bij Juventus, de tweede competitienederlaag na de verliespartij op het veld van Sampdoria. Tegen Kazan kreeg vooral de 19-jarige Mario Balotelli alle lof toegezwaaid. Balotelli was eerder door José Mourinho uit de selectie gelaten, als waarschuwing dat hij zijn gedrag moest aanpassen. Makkelijk heeft de Italiaan van Ghanese oorsprong het niet: in zowat alle Italiaanse stadions wordt hij uitgejouwd. In een interview met het Italiaanse sportblad Sportweek vroeg hij vooral met rust gelaten te worden.

Naast Balotelli krijgen ook de nieuwkomers goeie punten. Samuel Eto’o heeft iedereen al overtuigd van zijn meerwaarde, Diego Milito zit met zijn goals in het spoor van Antonio Di Natale (Udinese) die de topschutterslijst aanvoert, en ook Wesley Sneijder krijgt steeds meer vaste voet in het Interelftal. “Inter is een team waar uitblinkers het verschil maken”, omschreef analist Arrigo Sacchi. “Dat lukt nog in de Serie A, maar in de Champions League win je alleen met een hechte ploeg.”

Toch heeft Inter in competitie veruit de meeste goals gescoord en kreeg geen enkele eersteklasser er minder tegen. Tussen trainer José Mourinho en de pers loopt de spanning steeds hoger op. Na de zege tegen Kazan wuifde hij alle kritiek weg. “Niemand bij Inter gaf me al een signaal dat ik voor mijn plaats moet vrezen, en zelfs als dat zo zou zijn, had ik het me niet aangetrokken. Je hebt trainers die, als ze ontslagen worden, moeten vechten om weer aan de bak te kunnen komen. Als ik Inter verlaat, vind ik werk wanneer en zelfs waarschijnlijk waar ik wil.” Mourinho proeft weinig respect voor zijn werk. “Ik dacht dat Italië een land was waar vooral het resultaat telde. Dat geldt hier inderdaad voor iedereen, behalve voor mij.”

Alberto Gilardino, die op Anfield Road de winning goal maakte tegen Liverpool, tekende daarmee zijn tiende Europese goal aan voor Fiorentina. Daarmee hijst hij zich naast Gabriel Batistuta als beste Europese doelschutter voor de club uit Firenze.

Catania is de negende eersteklasser die overging tot een trainerswissel. De Siciliaanse club, die in 2006 terugkeerde naar de hoogste klasse, ontsloeg vorige week na de nederlaag tegen Siena Gianluca Atzori. De 38-jarige trainer was aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer in de Serie A bezig (vorig jaar trainde hij Ravenna). Zijn vervanger is de 40-jarige Serviër Sinisha Mihajlovic. Die was op 1 november al eens gecontacteerd, maar toen besloot Catania om verder door te gaan met Atzori. Na zijn spelersloopbaan bij Rode Ster, Lazio en Inter ging Mihajlovic aan de slag als hulptrainer van Roberto Mancini bij Inter. Vorig seizoen debuteerde hij op 3 november als hoofdtrainer bij het noodlijdende Bologna. Vijf maanden later stapte hij daar, na amper vier overwinningen en acht gelijke spelen (plus tien nederlagen) op. Zijn opvolger, Giuseppe Papadopulo, kon Bologna uiteindelijk redden.

Ciro Ferrara krijgt na de uitschakeling in de eerste ronde van de CL flink wat kritiek als trainer van Juventus, maar benadrukt dat hij er “nog geen moment aan dacht om op te stappen als trainer”.

Ook de trainer van Lazio staat onder druk, maar afgelopen weekend zat Davide Ballardini (45) nog op de bank tegen Genoa. Dat blijft minstens zo tot Kerstmis, verzekerde voorzitter Claudio Lotito vorige week. Dus blijft Ballardini minstens tot komend weekend trainer. Dan ontmoet Lazio koploper Inter.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier