Dennis Bergkamp leert het trainersvak bij Ajax.

Na een roemrijke loopbaan als voetballer vervulde Dennis Bergkamp (40) drie jaar lang de rol van familieman. De oud-international leidde een anoniem bestaan, thuis met vrouw Henrita en de vier kinderen Estelle, Mitchel, Yasmin en Saffron. Ze werden allen geboren in Engeland en groeiden tweetalig op. Tot het moment waarop de ex-spits hoorde dat Phillip Cocu zich had ingeschreven voor de cursus Coach Betaald Voetbal. In mei nam hij zijn trainersdiploma in ontvangst.

Sinds het begin van deze maand begon de voetballer met het unieke balgevoel een nieuw hoofdstuk, als jeugdcoach van Ajax. Bij de D2-pupillen, met Heini Otto als assistent. Eerder liep Bergkamp stage bij de A-kern en de B1 van Ajax, en was hij ook enige tijd de assistent van Johan Neeskens bij (het inmiddels opgedoekte) Nederland B.

“Hij had een positieve houding als stagiair”, beweert Jan Olde Riekerink (ex-AA Gent), hoofd jeugdopleidingen in NRC Handelsblad. “Zowel ten opzichte van de jongens als van de begeleidingsstaf. Ik heb niet het idee dat hij coach wordt om thuis niet achter de geraniums te hoeven zitten.”

Bescheiden en gedreven. Dat zijn de kwalificaties die blijven hangen na gesprekken met mensen die hem de afgelopen maanden als trainer aan het werk zagen. “Dennis spreekt de taal van de jeugd en hij is ook bijzonder humoristisch”, ervaarde Olde Riekerink. Een mening die wordt gedeeld door Michel Vonk, die als jeugdtrainer van AZ met Bergkamp de trainerscursus volgde. “Extravert kan je Dennis moeilijk noemen. Maar zijn rustige karakter zal hem zeker niet in de weg zitten. Hij zal het als coach op zijn eigen manier doen. En misschien is het wel makkelijker om tijdens persconferenties over anderen te praten dan over jezelf.”

Zijn aanpak vertoont volgens Vonk veel gelijkenis met Arsenalmanager Arsène Wenger. “Dennis legde het spel niet stil als hij iets wilde uitleggen. Hij doet alles rustig, beheerst en met een vleugje humor. Veel van die invloeden zullen we terugzien in zijn manier van coachen.”

Benjamin De Ceulaer (25, RKC) is twee tot drie weken niet inzetbaar wegens een scheurtje in de enkelband. Tot het einde van het seizoen worden van AZ verdediger Gijs Luirink (25) en middenvelder Kemy Agustien (22) gehuurd.

Co Adriaanse ging bij de NOS aan de slag als analyticus. De coach, die een jaar vrijaf nam, wordt een van de vaste gasten bij Jack van Gelder in de talkshow Studio Voetbal. Hij debuteerde afgelopen zondag, met de topper PSV-Ajax. Ook op CL-avonden zal Adriaanse zijn mening geven.

Martin van Geel, technisch directeur van Roda JC, liet weten dat onze landgenoten Jamaique Vandamme, Jeanvion Yulu-Matondo en Dieter Van Tornhout weg mogen.

Het management van middenvelder Jonathan de Guzman (21) gaat ervan uit dat hij nog voor het verstrijken van de transferdeadline Feyenoord zal verlaten.

Met toestemming van Vitesse keerde de Israëlische verdediger Haim Megrelishvili (27) terug naar zijn vaderland.

NAC wil zo snel mogelijk met Matthew Amoah (28) onderhandelen over een nieuw contract. De Ghanese spits is einde contract.

Vanaf januari kan FC Groningen beschikken over de Finse international Tim Sparv (22). Op dat moment vervalt het contract van de middenvelder bij Halmstads BK en kan hij transfervrij vertrekken. Sparv tekende tot 2014. Leonardo, op zoek naar een nieuwe club, onderhoudt zijn conditie bij zijn ex-club maar lijkt financieel niet haalbaar.

Samuel Armenteros (19) hield aan een proefperiode bij Heracles een contract over tot het einde van het seizoen. De Zweedse aanvaller komt over van Heerenveen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier