Rustig karakter

© BELGAIMAGE

Wielrenner Maxime Monfort vergelijkt Axel Witsel met sommige collega’s van Team Sky. De ene topsporter licht de andere door.

Maxime Monfort: ‘Het WK heeft de bevestiging gebracht dat Axel Witsel een onvervangbare steunpilaar is van de nationale ploeg. Mij verrast het niet. Het is al jaren het geval. De bondscoaches volgen elkaar op, de tactiek wijzigt, de inzet is bij momenten groter, maar Witsel blijft gewoon in de basis staan. Hij heeft andermaal zijn rol naar behoren vertolkt: hij was foutloos en heeft geen spectaculaire zaken uitgeprobeerd. Het is zijn manier om zijn stempel te drukken op het voetbal van de Rode Duivels.

Hij zal nooit een scheidsrechter belagen, klaagt niet en heeft respect voor de spelregels.’ Maxime Monfort

‘Hij is graag gezien bij het grote publiek omdat hij regelmatig presteert en wegens zijn rustige karakter. Axel Witsel zal nooit een scheidsrechter belagen, klaagt niet en heeft respect voor de spelregels. Hij past toe wat er aan jonge voetballers wordt aangeleerd: gefloten is gefloten. En dat is niet gebruikelijk in het voetbal. Het is een sport waar je spelers elke match vooral hoort mopperen en de beslissingen van de scheidsrechter ziet aanvechten.

‘Tot het einde van zijn carrière zal hij het etiket dragen van de voetballer die liever naar China vertrok voor het geld dan zijn parcours voort te zetten bij een Europese topclub. Zijn gedrag roept bij mij ook vragen op. Maar hij heeft vanaf dag één toegegeven dat zijn keuze geleid werd door financiële motieven. Hij had ons ook iets wijs kunnen maken. Benfica en Zenit waren ook niet meteen logische bestemmingen en toen heeft hij zijn beslissing ook duidelijk toegelicht. Je zal hem nooit kunnen betrappen op ondubbelzinnigheid.

‘Wie zou er niet twee keer nadenken mocht hij een dergelijk voorstel krijgen? Ik denk dat elke topsporter zou twijfelen. Ik weet niet hoe ik zelf zou reageren. Ik stel mij het volgende voor: een toprenner krijgt een riant voorstel om voor een Aziatisch team te rijden. Uiteraard zal hij daarover nadenken. In onze sport krijgen we nu ook te maken met verbluffende voorstellen, maar die bijkomende restricties tot gevolg hebben. Je hebt geen invloed meer op het koersprogramma, maar daar staat een financiële compensatie tegenover. Als je zwicht, moet je wel durven uitkomen voor je echte drijfveren en niet rond de pot draaien.

‘Ik moet nu spontaan aan de opmerkelijke keuzes van Team Sky denken. Kijk naar de renners die ze mee hebben genomen naar de Ronde van Frankrijk. Alles draait rond Chris Froome. De ploeg telt nochtans andere kopmannen die de Tour kunnen winnen, maar die hebben zich opgeofferd om ten dienste van Froome te rijden. Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski zijn bijzonder sterke renners, maar ze weten goed genoeg waarom ze voor Sky gekozen hebben. Zij profiteren van de middelen van Sky. Net zoals Witsel profijt haalt uit de financiële middelen die zijn Chinese werkgever ertegenaan gooit. Kritiek en jaloezie zal er zijn. Maar Witsel heeft niemand bestolen en hij heeft niemand met een wapen bedreigd om in China te voetballen.’

Maxime Monfort
Maxime Monfort© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier