(Elke week gaat Sport/Voetbal Magazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.)

In rood-groene outfit spelen de voetballers van Racing Voetbalclub Hoboken, kortweg RVC Hoboken, in hun stadion De Visputten vlakbij de oude Cockerillbrug. Hoboken kende vroeger een bloeiende scheepsindustrie. Die werd er voornamelijk gevestigd door de Brit John Cockerill, die de scheepswerf Cockerill Yards verplaatste van Antwerpen naar Hoboken. De firma leverde eveneens de eerste rails en locomotieven van het Belgische spoorwegnet. Cockerill Yards ging failliet in 1982. Nieuwe Boomse Metaalwerken Titan nam de terreinen over en de Schelde deed dienst als aanvoerroute van grondstoffen en materialen. In 1998 sloot ook dit bedrijf zijn deuren. Op dit ogenblik loopt er een project om bestaande bedrijfsterreinen, zoals die van Umicore en van de voormalige Titansite, beter te benutten en groener te maken.

Slechts een jaar geleden werd in de schaduw van deze scheepskraan RVC Hoboken opgericht. Niet op de terreinen van Titan zelf, want daar speelt Maccabi in 3de provinciale. Een maand later sloot RVC Hoboken zich aan bij de KBVB en speelt nu in 4de provinciale. Het was het jeugdbestuur van het vroegere KSK Hoboken dat het initiatief nam om een nieuwe club op te richten. Zij vonden het belangrijk dat de jonge spelers hun hobby dichtbij huis konden blijven uitoefenen. Aangezien het faillissement van KSK Hoboken in het midden van het seizoen viel, konden de voetballers niet meer terecht bij andere clubs. Van de spelerskern van het huidige RVC Hoboken speelden er 22 van de 34 bij KSK Hoboken. Pers- en communicatieverantwoordelijke Jean Peckstadt, die al 45 jaar bij het Hobokense voetbal betrokken is, was tevreden met de nieuwe club. Op de eerste inschrijvingsdag schreven 117 spelers zich in en drie maanden later stond de teller al op 164 voetballers. Zij worden aangemoedigd door een honderdtal trouwe supporters die plaats kunnen nemen op een van de 450 zitjes van de tribune. Voorheen kwamen er ongeveer 250 supporters, maar een deel ervan haakte af na het faillissement van KSK Hoboken. Hoewel Hoboken de reputatie heeft met maatschappelijke, sociale en multiculturele problemen te kampen, is de verstandhouding onder de spelers en de supporters goed. Enkel praktische problemen, zoals het vervoer voor uitwedstrijden regelen, durven al eens roet in het eten gooien.

De nieuwe club leeft en dat wil ze graag bewijzen. Ze organiseerden in de kerstvakantie een indoortoernooi voor jonge spelers. 250 jeugdige voetballertjes lieten er hun technische vaardigheden zien. De prijzen voor het beste team en de fairplayprijs werden uitgereikt door Jurgen Cavens, aanvaller bij Germinal Beerschot Antwerpen.

Volgende week : KFC Excelsior Balgerhoeke

ANNELIES SIMOEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier