Vanavond neemt RWD Molenbeek het om 19u op tegen derdeklasser Olympic. In het Edmond Machtensstadion, waar ook vrijdag een wedstrijd tegen werkloze voetballers is voorzien, wordt veel volk verwacht voor wat wel eens de laatste wedstrijden daar zouden kunnen zijn. Zondag gaf RWDM alvast forfait voor de bekerwedstrijd tegen Walhain. Nadat de curator de club opdoekte, heeft ze immers geen bij de bond aangesloten spelers meer. Dat houdt ook in dat de spelers die vanavond en vrijdag de trui van Molenbeek dragen, dat op eigen risico doen : in tegenstelling tot bijvoorbeeld de spelers van Olympic zijn ze immers niet verzekerd.

Eigenlijk bestaat Molenbeek helemaal niet meer. Het geduld van de voetbalbond met de Brusselse volksclub met stamnummer 47 was vrijdag op. Toen kandidaat-overnemer Johan Vermeersch, ex-speler en ex-beheerder van RWDM, duidelijk maakte dat hij wel de bondsschulden (39.000 euro), maar niet de gehele sportieve schuld wilde betalen, verklaarde de KBVB Molenbeek klinisch dood. Vrijdag 23 augustus 2002 om 18 uur weet RWDM na de vergadering van het Uitvoerend Comité of dat doodvonnis bevestigd wordt. Maar daar wil Vermeersch niet op wachten. Toen hij een gesprek vrijdag met de bond geweigerd zag, stapte hij meteen naar de rechter voor een kortgeding. Dat werd maandag ingeleid.

De beslissing van de bond kwam zwaar aan bij de betrokkenen. Over anderhalve week begint de competitie en Molenbeek heeft nog geen enkele speler. Die kan het pas aansluiten ten vroegste na de beslissing van het Uitvoerend Comité. Dat is nu vrijdag, waarna het acht dagen duurt eer zo’n speler speelgerechtigd is. Bovendien sluit de transfermarkt per 31 augustus, waardoor ook na een onverwachte gunstige ommekeer snel moet worden gehandeld.

Toch maakt Marc Wuyts zich nog altijd sterk dat hij een competitief elftal in lijn zal kunnen brengen. Tot anderhalve week terug trainde de vroegere hulptrainer van Molenbeek met een tiental spelers. Wuyts had ook contact met verscheidene kandidaat-geldschieters, die elk een steentje wilden bijdragen om het stamnummer én de jeugdschool met 450 spelertjes te redden. Sinds vorige week coördineert Johan Vermeersch de actie. Hij wil het stamnummer en de jeugdschool redden, de fiscale schulden betalen en een leefbaar budget voor derde klasse bijeenbrengen. Mislukt dat, dan krijgen de investeerders hun centen terug.

Sinds zondag 11 augustus pakte Wuyts met geïnteresseerde spelers de trainingsarbeid weer op. In zijn groep van 26 bevonden zich ex-RWDM’ers als Butera en Salievski, maar ook ex-KV Mechelenspeler Joao Elias. Wuyts : “Allemaal spelers die geen club vonden en zichzelf weer in de kijker willen spelen via derde klasse. Vergeet niet dat bijna 100 voormalige profs geen contract hebben, alsook 200 spelers in lagere afdelingen.” Wuyts, al zeven maanden niet meer betaald, hoopt nog altijd op een kans als hoofdtrainer als Molenbeek in derde klasse aantreedt. ( GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier